Index Vakbarát Hírportál

Az ENSZ eltussolt egy nemierőszak-ügyet

2015. július 31., péntek 09:16

Félmilliárd dollárnyi megbízást kapott az ENSZ-től egy orosz légiközlekedési cég azóta, hogy kiderült, alkalmazottai a Kongói Demokratikus Köztársaságban lévő helikopterbázison 2010-ben bedrogoztak, megkínoztak és megerőszakoltak egy tizenéves lányt.

A titkossá minősített belső anyagok szerint vezető ENSZ-tisztviselők mellett még Ban Kimun főtitkár hivatalában is tudtak az esetről. A Guardiannek kiszivárogtatott dokumentumok szerint a lány testét csikkekkel égették, és le is fényképezték.

Az esetet egy helyi civil szervezet jelentette. Az ENSZ vizsgálata arra jutott, hogy a lányt behívták a bázis területére, hogy a vezető találkozni szeretne vele. Ott valamit belekevertek az italába (itthon általában egy gina nevű szert használnak), amitől öntudatlan lett, de arra még emlékszik, hogy egy másik férfi is bejött a helyiségbe. Órákkal később meztelenül ébredt, az intim testrészei fájtak.

A lányt bekísérő férfi beszámolója szerint az volt a dolga, hogy olyan lányt találjon, akivel a főnök „jól elszórakozhat”. A másik elkövetőt is sikerült azonosítani: az illető egy mérnök, aki cigarettacsikkeket dobott az ájult lányra, egyet a végbélnyílásába helyezett, és meg is rugdosta.

A bázis (orosz) parancsnoka nem volt hajlandó találkozni az ENSZ ellenőreivel, a mérnök igen, ám részeg volt. A parancsnok később azt állította, hogy nem történt erőszak: a lány 500 dollárt kapott.

A titkos jelentésekben nem szerepel a „szexuális erőszak” (rape) kifejezés, ám a leírt események egyértelműen kimerítik a fogalmat.

A jelentések egyértelműen arra utaltak, hogy nem csak a két elkövető által elkövetett, egyedi esetről vagy esetekről van szó: a UTair nevű cégnél rendszeresnek tekinthető a nők szexuális kihasználása, ezért az ENSZ fel akarta mondani a szerződést. Erre azonban végül mégsem került sor, az UTairt csak továbbképzésre kötelezték.

Továbbképzésre azonban a Guardiannak névtelenül nyilatkozó ENSZ-tisztviselők szerint azóta sem került sor. A cég továbbra is az ENSZ legnagyobb légiközlekedési beszállítója, és sorra nyeri a szerződéseket Afrikában.

A Guardian szerint Ban Kimunt kínosan érinti az ügy, mivel épp nemrég hirdettek zéró toleranciát, miután kiderült, hogy az ENSZ békefenntartói a Közép-afrikai Köztársaságban gyerekeket erőszakoltak meg.

Rovatok