Index Vakbarát Hírportál

Zimbabwéban per vár az oroszlánölő amerikaira

2015. július 31., péntek 13:36

Zimbabwe vadvédelmi minisztere bejelentette: kérni fogják az USA-tól Walter Palmer kiadatását – azét a fogorvosét, aki egy illegális vadászaton végzett Zimbabwe kedvenc oroszlánjával, Cecillel.

A zimbabwei hatóságok szerint Cecilt egy gépkocsi által húzott állattetemmel csalogatták ki a Hwangei Nemzeti Parkból büszkeségét egy július eleji éjszakán. Magánterületre csalták az oroszlánt, amit Palmer meglőtt egy íjjal, de az állat túlélte. A fogorvos végül 40 órával később, puskával végzett vele, miután újra rátalált.

Az oroszlánon volt egy jeladós nyakörv, amit megpróbáltak megsemmisíteni, de nem ment, ezért végül levágták Cecil fejét, a tetemét pedig megnyúzták. Az állat illegális kilövéséért állítólag 50 ezer dollárt fizetett.

Vadásztársasága már felfüggesztette Palmer tagságát, aki azóta a Facebookján és a munkahelyén is szembesült az emberek ellenérzésével. És ugyan ő mindenkinek elmondja, hogy bízott a helyi vezetőiben, és hogy minden legálisan történik, de ha a vadászat után valóban a jeladó eltávolítása miatt vágták le az oroszlán fejét, ott már minimum gyanút kellett fognia. (forrás: MTI/AP/Reuters/AFP)

Na de ki ez a trófeagyűjtő fogorvos? Mennyibe kerül egy oroszlánt levadászni?
És miért jó egy országnak, hogy kilövik a természeti kincseit?

Mindent, amit érdemes tudni, összeszedtünk ebben a cikkben.

Rovatok