Index Vakbarát Hírportál

A szaúdi király rövidre vette a nyaralását

2015. augusztus 3., hétfő 14:28

Szalman szaudi király 8 nap után megszakította nyaralását a francia Riviérán, miután a biztonsági intézkedésekkel járó felfordulás kisebbfajta népharagot váltott ki.

Alig telt el egy hét a háromhetes vakációjából, a szaúdi király máris elrepült Marokkóba és vele tartott 1000 fős kíséretének többsége is, mondta el Philip Castanet helyi tisztségviselő a BBC-nek. Korábban megírtuk, hogy a király miatt le kellett zárni egy tengerpartra vezető alagutat, és más korlátozásokat is bevezettek, ezért több mint 100 000 aláírást gyűjtöttek össze a szabadstrand lezárása ellen Vallaurisban.

A Mirandole-part közvetlenül Szalman király rezidenciája alatt helyezkedik el, ezért a hatóságok engedélyezték a lezárását az uralkodó biztonsága érdekében. A dühös helyiek főleg ezt nehezményezik, szerintük a különleges eljárás ellentétes az egyenlőséget kimondó francia törvényekkel.

Egy szaúdi forrás szerint a király váratlannak tűnő elutazása része a tervezett nyaralásnak és ehhez nincs köze a felfokozott média-érdeklődésnek.

A privát liftet is elbontják

Azt csak találgatni lehet, hogy a király visszatér-e még villájába ezen a nyáron. Castanet szerint mindenesetre a strand hétfő reggel újra kinyithat. Azt is elmondta, hogy az ideiglenes liftet ami a partot és a királyi rezidenciát összekötötte – ez szintén kivívta a helyiek ellenszenvét – a következő hetekben elbonthatják. A felvonó építésekor jókora alapot betonoztak a tengerpart homokjába.

Persze voltak akik igyekeztek meglovagolni a királyi nyaralás keltette hullámokat: a helyi kereskedők és hotel-tulajdonosok nagyon örültek Szalman királynak és kőgazdag kíséretének.

Rovatok