Index Vakbarát Hírportál

Agyonlőtt három egyetemistát az IS

2015. augusztus 5., szerda 15:18

Agyonlőttek három, újságírónak tanuló egyetemistát szerdán Irak második legnagyobb városában, Moszulban az Iszlám Állam (IS) nevű terrorszervezet dzsihadistái, mert a vád szerint az IS által megszállt területen készült fotókat osztottak meg Facebookon, és külföldi médiumoknak adtak át információt – írja az MTI.

A terrorcsoport velük együtt egy negyedik egyetemistát is elrabolt vasárnap, őt azonban bizonyíték híján szabadon engedték. Helyi illetékesek úgy tudják, hogy a terrorcsoport nyolc újságírót is elrabolt Moszulból, akiknek hollétéről semmit nem tudni.

Eközben Bagdad északkeleti részén az iraki biztonsági erők legalább tizenhárom tagja vesztette életét egy öngyilkos merényletben. A rendőrök és a velük szövetségben álló síita milíciák elleni támadásban további kilencen sebesültek meg. Az első jelentések szerint a támadást az Iszlám Állam egyik tagja követte el, egyelőre azonban senki nem vállalta magára a merényletet.

A keresztények is megszenvedik

Louis Sako iraki káld katolikus pátriárka szerdán kemény bírálatot fogalmazott meg a nemzetközi közösséggel szemben, amely szerinte az iszlamisták tevékenységének csupán az elítélésére szorítkozik, de közben tétlenül nézi azt. Sako szerint az iraki és szíriai keresztények jelenleg a kereszténység korai szakaszában lezajlott üldöztetéshez hasonlót élnek át. Irakban 2003 óta kétmillióról 400 ezerre csökkent a számuk, 2014 júniusában pedig az Iszlám Állam lerohanta az ősi Ninive helyén épült Moszult, ahol jelentős keresztény lakosság élt kétezer éve, azóta viszont e közösség számos tagját elüldözték.

Rovatok