Index Vakbarát Hírportál

Brutálisan verik Kadhafi fiát a líbiai börtönben

2015. augusztus 5., szerda 09:14

Brutálisan verik a foglyokat Tripoliban egy kiszivárgott videó szerint. A ClearNews nevű arab nyelvű híroldalon megjelent felvételen több fogoly bántalmazása mellett az is látható, ahogy kínzásba hajló módot, a csupasz talpán gumibottal ütve fenyítik Al-Szaadi Kadhafit, a korábbi diktátor Moammer Kadhafi harmadik fiát.

Emberi jogi aktivisták elítélték a videón látható erőszakot. Joe Stork, a Human Rights Watch jogvédi szervezet közel-keleti igazgatóhelyettese szerint semmilyen kivételes körülmény nem indokolja a kínzást vagy más embertelen bánásmódot. Tripoli államügyésze pedig kijelentette, hogy a azonosítani fogják a hatalmukkal visszaélő börtönőröket, akikre jogi felelősségre vonás vár.

Al-Szaadi Kadhafit tavaly óta tartják fogva Líbia fővárosában, miután Nigerben elfogták és kiadták hazájának. Többek között azzal vádolják, hogy még az apja uralmát megdöntő 2011-es felkelés alatt tüntetőket lőtt le. Testvérét, Szajf al-Iszlám Kadhafit múlt héten, távollétében ítélték halálra hasonló bűnök miatt. Őt egy korábbi lázadó csoport tartja fogva, és egyelőre nem hajlandók kiadni a hatóságoknak.

Rovatok