Index Vakbarát Hírportál

Egyiptomba utazik a horvát külügyminiszter az IS által elrabolt horvát túsz kiszabadításáért

2015. augusztus 6., csütörtök 10:48

Vesna Pusic horvát külügyminiszter Kairóba utazik, miután az Iszlám Állam egyiptomi tagszervezetének videójából kiderült, hogy elraboltak egy horvát állampolgárt, írja az MTI.

A Vilájat Színáa (Színai Tartomány) nevű terrorszervezet még július 22-én rabolta el Tomislav Salopeket, amikor a férfi munkába indult. A 30 éves férfi az internetre szerdán felrakott videóban azt mondja, hogy az iszlámisták szabadon engedése fejében azt követelik, hogy az egyiptomi kormány engedje szabadon a börtönökben raboskodó összes muzulmán nőt. A szervezet 48 órás ultimátumot adott, melynek lejárta után kivégzik a kétgyermekes családapát. A felvételből nem derül ki, hogy hol és mikor készítették.

A férfi a francia Compagnie Générale de Géophysique csoport egyiptomi kirendeltsége, az Ardiseis vállalatnál dolgozott, a cég megerősítette, hogy a videón valóban Tomislav Salopek látható. Elrablása után az egyiptomi hatóságok megtalálták a kocsiját, a papírjait és két mobilját is.

Lapértesülések szerint nemcsak a horvát külügyminiszter, hanem Salopek felesége is Egyiptomba utazik. A külügyminisztérium közleménye szerint mindent megtesznek, hogy mielőbb megoldják ezt a nehéz helyzetet.

Rovatok