Index Vakbarát Hírportál

Több mint 200 civilt, köztük keresztényeket rabolt az IS

2015. augusztus 7., péntek 13:03

Legkevesebb 230 civilt, köztük több mint 60 keresztényt raboltak el az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet fegyveresei, miután elfoglalták a Szíria középső részén fekvő el-Karjatein várost, írj az MTI az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központjának (OSDH) információi alapján.

Az OSDH vezetője, Rámi Abder-Rahmán aztr mondta: az Iszlám Állam harcosai a héten ellenőrzésük alá vont városban 170 szunnitát és több mint hatvan keresztényt ejtettek foglyul, azzal vádolva őket, hogy együttműködtek a damaszkuszi kormány hatóságaival. A dzsihádisták a keresztényeket hitetelnennek tartják, és minden más vállásúnak előírják, hogy esküdjenek fel az Iszlám Államra.

A 2011-ben kezdődött szíriai felkelés előtt el-Karjateinben 18 ezer szunnita muszlim mellett kétezer katolikus és ortodox keresztény élt. A Damaszkuszba onnan elszármazott és megtelepedett keresztények szerint a közép-szíriai városban azóta nem maradt több, mint háromszáz keresztény.

Rámi Abder-Rahmán arról is beszámolt, hogy a dzsihadisták névsor alapján keresték az embereket. A fegyveresek olykor egész családokat is őrizetbe vettek, ha menekülni próbáltak.

El-Karjatein fontos csomópont, amely az Iszlám Állam által ellenőrzött területeket kapcsol össze. Homsz tartomány szélén helyezkedik el, a libanoni határhoz közeli Kalamun településtől keletre. Jelentőségét az adja, hogy az ókori virágzása idején Palmüraként ismert közép-szíriai városba, Tadmurba vezető út mentén fekszik, és ellenőrzése révén csapatokat, továbbá utánpótlást lehet eljuttatni a térségbe.  

Rovatok