Index Vakbarát Hírportál

A hollandok szerint orosz rakétával lőtték le a maláj gépet

2015. augusztus 11., kedd 14:39

A tavaly Ukrajnában lelőtt gép roncsainak vizsgálata során egy orosz föld-levegő rakéta maradványait találták meg.

Egy Buk típusú föld-levegő rakétával lőhették le az MH17-es számú maláj utasszállítót tavaly júliusban – írja a BBC a roncsok vizsgálatát végző holland szakemberekre hivatkozva.

A rakétarendszer orosz gyártmányú, és az orosz hadseregnél van rendszeresítve. A vizsgálatot vezető kutatók szerint azonban még nem szabad következtetéseket levonni a rakétamaradványokból: nem igazolható egyértelműen a kapcsolat a töltet és a gép lezuhanása között. A rakéta maradványai máshogyan is a zuhanás helyszínére kerülhettek.

A darabokat a roncsokkal együtt gyűjtötték be egy korábban, a helyszínen tartott feltáró vizsgálatkor. „Ezek a maradványok különösen fontosak a nyomozásban, mert ezek segítségével tisztázható, hogy ki volt érintett az utasszállító lelövésében” – közölték a holland vizsgálóbizottság tagjai.

A Maláj légitársaság gépét 2014 júliusában lőtték le az oroszbarát szakadárok felügyelte terület felett, Kelet-Ukrajnában. A járat mind a 298 utasa meghalt. A támadással a NATO és az ukrán vezetés az oroszbarát szakadárokat gyanúsítja, azonban Moszkva és a felkelők elutasítják a vádakat.

A roncsokat egy nemzetközi csoport vizsgálja, amelynek a hollandokon túl ausztrál, brit, maláj, orosz és ukrán tagjai is vannak. Az MH17-es járatról szóló teljes feltáró jelentést várhatóan októberben teszi közzé a bizottság.

Rovatok