Index Vakbarát Hírportál

Grúzia szerint Moszkva megint szórakozik velük

2015. augusztus 12., szerda 10:13

Tbiliszi azzal vádolta meg Moszkvát, hogy megváltoztatta a Grúzia és Dél-Oszétia közötti határvonalat, kibővítve az utóbbi területét.

A grúz külügyminisztérium keddi közleményében háborúhoz vezető újabb orosz provokációnak minősítette a történteket, amelyek veszélybe sodorják a térség biztonságát és stabilitását, továbbá megsértik a helyi lakosok alapvető jogait.

Tbiliszi azt állítja, hogy Moszkva három grúz településnél módosította a határt, ezáltal egyes lakosok földjei a határ túloldalára, dél-oszét területre kerültek. 

A dokumentumban felszólították az Oroszországi Föderációt, hogy tartsa tiszteletben nemzetközi kötelezettségeit, és kerülje azokat a cselekedeteket, amelyek újabb eszkalációhoz vezethetnek. 

Tinatin Hidaseli grúz védelmi miniszter kijelentette, a kormány a lehető leggyorsabban és leghatékonyabban segítséget nyújt a helyi lakosoknak. 

Giorgi Margvelasvili grúz államfő a történteket kommentálva, közölte:

Az ellenség naponta teszi próbára türelmünket.

Na jó, de miért? Hát az olajért!

Tbiliszi júliusban már egyszer megvádolta Moszkvát azzal, hogy veszélyezteti a dél-kaukázusi régió békéjét és biztonságát.  

Grúzia azt gyanítja, Oroszország azért akarja a grúz területeket bekebelezni, hogy Dél-Oszétián keresztül vezesse az azerbajdzsán fővárost, Bakut és a grúziai Szupsza Fekete-tengeri kikötőt összekötő kőolajvezetéket. A vezeték mintegy 830 kilométer hosszú lenne, és naponta százezer hordó olajat szállítana az európai piacokra.

Rovatok