Index Vakbarát Hírportál

Lemondott az ENSZ-békefenntartók közép-afrikai parancsnoka

2015. augusztus 12., szerda 22:48

Lemondott a Közép-afrikai Köztársaságba vezényelt ENSZ-békefenntartók parancsnoka szerdán, mert súlyos bírálatok érték a katonái által állítólag elkövetett szexuális és más jellegű bűncselekmények elleplezéséért.

A szenegáli Babacar Gaye lemondását azonnal elfogadta Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár. A világszervezet első embere csütörtökre rendkívüli tanácskozásra hívta össze az ENSZ összes békefenntartó missziójának parancsnokát, hogy megerősítse: kötelességük azonnal jelentést tenni a kéksapkások visszaéléseivel kapcsolatos állításokról, valamint azokat azonnal és határozottan kivizsgáltatni.

Példátlan

A főtitkár szóvivője példátlannak nevezte egy ilyen magas rangú ENSZ-tisztségviselő menesztését, szerinte a közép-afrikai békefenntartó erőket 57 rendbeli lehetséges kötelességszegéssel, ezen belül 11 rendbeli lehetséges nemi erőszakkal vádolják. A szóvivő azt nem tudta megmondani, hogy a vádakban hány békefenntartó érintett.

A közép-afrikai stabilizáló erőt (MINUSCA) 2014 áprilisában állították fel a helyi keresztények és muzulmánok közötti véres konfliktus lecsillapítása érdekében, Gaye tábornok pedig három hónappal később vette át annak vezetését.

Keményen lépett fel

A lemondó levelében Babacar Gaye azt állította, hogy keményen fellépett az általa tapasztalt negatív jelenségekkel szemben, és hogy sok békefenntartót hazaküldött. A tábornok szerint a közép-afrikai ENSZ-misszión túlmutató rendszerszerű problémák folytatódni fognak, és azok megkövetelik, hogy a világszervezet legmagasabb szintjén mérlegeljék őket.

Gaye távozása egy nappal követte az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet jelentésének nyilvánosságra hozását, amiben azzal vádolták a békefenntartókat, hogy a fővárosban meggyilkoltak egy 16 éves fiút és az apját, és egy másik incidensben korábban megerőszakoltak egy 12 éves lányt.

Rovatok