Index Vakbarát Hírportál

A robbanások porából csak a paradicsom meg a vér vöröse tűnt ki

2015. augusztus 16., vasárnap 16:07

Néhány év szünetet követően már a szír főváros környékén is elkeseredett harcok bontakoznak ki. Egyelőre még a távolból lkóstolgatja egymást a kormányerők és a Dzsaish al-Iszlam (kb.: "az Iszlám Hadserege") ellenzéki szervezet  - ami egyébként 43, szaúdi pénz hatására egyesült milíciából áll. A Dzsaish al-Iszlám a múlt héten rakétákkal lőtte Dúma városából a 15 kilométerre délnyugatra található Damaszkuszt, Aszad légiereje pedig vasárnap egy pusztító légicsapással válaszolt, melyben az al-Dzsazira szerint legalább hetvenen meghaltak és kétszázan megsebesültek (a Reuters már 80 halottról ír)

Hogy a támadásokban mi volt a közös? Hát az, hogy mindkettőben főleg a civilek szenvedtek. 

Ugyanis ahogy a Dzsaish al-Iszlám sem irányított rakétákkal lőtte Damaszkuszt, úgy a szír légierő sem precíziós bombákkal támadta Dúmát és a közelben fekvő Harasztát - annak ellenére, hogy elvileg az ellenzéki főhadiszállás volt a célpont.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű ellenzéki szervezet (lényegében a térség egyetlen rendszeres hírforrása) szerint a szír légierő négy hullámban csapott le, és ebből három már a zsúfotl bazár területéről a sebesülteket mentő tömeget érte.

Az OSDH szerint a sebesültek közül sokan válságos állapotban vannak, így a halottak száma tovább emelkedhet. A helyszíni videók alapján (nem linkelek, higgyék el, elég, hogy én láttam őket) sok épületet megroggyntottak a bombák, az emberek egymást támogatták a füst- és porfelhőben, melyből jószerivel

csak a piacon szétszóródott paradicsomok és a vér vöröse tűnt ki.

A légitámadást egyébként sikerült pont Stephen O'Brien, az ENSZ-főtitkár humanitárius ügyekben és a rendkívüli segélyek koordinálásában illetékes helyettesének szíriai látogatására időzíteni. Ő egyébként első ízben jár a világ legnagyobb humanitárius válságának gócpontjában, és érkezése egybe esik az Aszad-rezsim elleni többfrontos támadás kibontakozásával, amiről itt olvashat.

Rovatok