Index Vakbarát Hírportál

Civilek haltak meg a kelet-ukrajnai harcokban

2015. augusztus 17., hétfő 12:34 | aznap frissítve

Újra fellángoltak a harcok Kelet-Ukrajnában az ukrán kormányerők és az oroszok által támogatott szeparatisták között. Mariupol közelében és Gorlivkában bombázás is volt, amely számos civil áldozatot követelt - írja a Reuters alapján a CNBC. 

A helyi rendőrség nyilatkozata szerint legalább egy férfi és egy fiatal nő meghalt, amikor a lázadók lebombázták a Mariupoltól délkeletre fekvő Sartant. Sokakat súlyos sérülésekkel szállítottak kórházba a becsapódások helyszínéről. 

A szeparatisták saját weboldala szerint legalább hárman meghaltak a lázadók által irányított Gorlivkában is a kormányerők bombatámadásában. A kormány ezt egyelőre nem erősítette meg. Gorlivkát a lázadók tartják irányításuk alatt, ezért gyakoriak ott az összetűzések. Az AP hírügynökség szerint a halottak száma a mostani hétvégén összesen legalább kilenc, köztük két katona.

A harcok újjáéledése az orosz rubel árfolyamára is hatással volt, az elmúlt fél év leggyengébb eredményét produkálta hétfőn a dollárral szemben. A nyugati hatalmak is feszülten figyelik az eseményeket, egyesek úgy látják, hogy a legjobb megoldás a jelen helyzetben egy olyan ideiglenes békemegállapodás és tűzszünet lehetne, amelyet korábban kötöttek Minszkben. John Kerry, amerikai külügyminiszter komoly aggodalmát fejezte ki az orosz külügyminiszter, Szergej Lavarov felé az ukrán helyzet miatt, és mielőbbi tűzszünetet sürgetett. 

Az ukrán konfliktus 2014 áprilisa óta 6500 áldozatot követelt. A februári minszki megállapodáskor mind a két oldal nagyarányú leszerelést hajtott végre, de a harcok azóta is fel-fellángolnak, és gyakran követelnek civil áldozatokat. 

Rovatok