Index Vakbarát Hírportál

Melbourne-ben a legjobb élni

2015. augusztus 18., kedd 21:18

Melbourne ötödik éve az első az egyik vezető londoni gazdaságelemző ház összeállítása szerint, amiben Líbia fővárosa, Tripoli az utolsó, Budapest az ötvenedik - tudatta az MTI.

140 nagyvárost vizsgáltak

Az Economist Intelligence Unit (EIU), a világ egyik legnagyobb nem befektetési banki jellegű elemző és előrejelző intézete idén is 140 nagyváros életminőségét vizsgálta a stabilitás, egészségügyi ellátás, az oktatás, a kultúra és környezet, valamint az infrastruktúra szempontjából. A cég ezekre számszerű minősítéseket ad, és ezeket összegzi különböző súlyozásokkal egy nullától százig terjedő átfogó minőségi indexben. A zéró osztályzat az EIU meghatározása szerint elviselhetetlen, a 100-as ideális életkörülményeket jelöl.

Bécs a második

Csakúgy, mint tavaly Melbourne idén is 97,5 pontot szerzett a százból. A második helyre ezúttal Bécs került, az osztrák fővárost a kanadai Vancouver követi. A negyedik Toronto, az ötödik Adelaide, a hatodik Calgary. A hetedik helyen Sydney, a nyolcadik Helsinki. A finn főváros után Perth és Auckland a kilencedik, illetve a tizedik. A lista első tíz helyezettje közül hét kanadai vagy ausztrál.

Jobban élünk, mint hat éve

Budapest a 2014-es rangsorhoz hasonlóan idén is az ötvenedik helyen szerepel. A magyar főváros értékelése az elmúlt években javult, hat évvel ezelőtt még az 55. helyen állt.

A legkevésbé élhető város ezúttal Tripoli lett. A harcok dúlta Líbia fővárosa után a nigériai Lagos, a Pápua Új-Guinea-i Port Moresby, a bangladesi Dakka és Szíria fővárosa, Damaszkusz a legrosszabb. Damaszkusz a polgárháború 2011-es kitörése előtt jóval előkelőbb helyen szerepelt a listán, igaz volt utolsó is, mégpedig tavaly.

Rovatok