Index Vakbarát Hírportál

Háromezer menekültet mentett ki az olasz partiőrség

2015. augusztus 22., szombat 16:45 | aznap frissítve

18 hajóról érkezett vészjelzés, körülbelül 3000 embert igyekeznek megmenti a Földközi-tengeren.

Az olasz parti őrség és a tengerészet mintegy háromezer menekültet mentett ki az olasz partoknál bajba jutott hajókról.  Az akció azért indult, mert  huszonkét tengeren sodródó hajóról kaptak SOS-jelzéseket. A mentésben hat olasz és egy norvég hajó vesz részt. 

A menekülteket szállító hajók Líbiából indultak útnak. A parti őrség délelőtt azt jelentette, hogy a felfújható csónakokon, illetve kisméretű halászhajók fedélzetén becslések szerint két-háromezer ember tartózkodik. A hatóságok szerint valamennyi hajó zsúfolásig volt menekültekkel.

  Ezzel egy időben az olasz rendőrség őrizetbe vett több egyiptomi állam polgárt, akiket embercsempészettel vádolnak. A vád szerint a hat egyiptomi több tucat menekültet egy halászhajó rakterébe zárt, és csak nagyobb pénzösszeg kifizetése után engedte el őket. 

Idén már több, mint 104 ezer migráns érkezett Afrikából, a Közel-Keletről és Dél-Ázsiából az olasz partokhoz, további 135 ezer pedig Görögország felé próbálta elérni az Európai Uniót. A próbálkozásokban eddig több, mint 2300 embert halt meg a tengeren. 

Rovatok