Index Vakbarát Hírportál

Az Iszlám Állam már vegyi fegyvereket is bevet

2015. augusztus 24., hétfő 00:17

Az Aleppo melletti rakétatámadás során egy ember életét vesztette, tízen pedig megsebesültek. A helyiek azt mondták a Wall Street Journalnek, hogy az Iszlám Állam vegyi ágenssel töltött lövedékekkel lőtte Marea városát.

Az Iszlám Állam (IS) zászlója alatt harcoló erők 50 lövedéket lőttek ki a Marea nevű városra még péntek éjszaka. Az Aleppótól 25 kilométerre fekvő város lakói az amerikai lapnak a támadás után azt nyilatkozták, hogy a becsapódó lövedékek közül néhány vegyi anyagot tartalmazott. Nem ez az első alkalom, hogy az IS-t vegyi fegyverek bevetésével vádolták.

A sebesültek sérüléseit megvizsgálva sz orvosok először repeszek okozta sebekről számoltak be, de később többen olyan tüneteket mutattak, melyeket vegyi fegyverek okozhatnak. A mareai kórház dolgozói a sajtónak azt nyilatkozták, hogy a sebekből orrfacsaró bűz áradt. Órákkal a támadás után számos beteg, köztük egy kisgyerekes család is heves hasmenésről, fulladásról, bőrirritációról és vörös, állandóan könnyező szemekről számolt be.

A súlyosabb eseteknél a beteg testét nagy, összefüggő, vörös hólyagok borították be, őket a szomszédos Törökország jobban felszerelt kórházaiba kellett átszállítani. Az egyelőre nem világos, hogy a támadásban életét vesztő férfi halálát egy repesz, vagy a vegyi anyag okozta. Az Iszlám Államot egy héten belül másodjára vádolják meg vegyi fegyverek bevetésével, elsőként az USA hadserege pedzegette, hogy észak-Irakban mustárgázzal támadták a kurdokat.

Úgy látszik azok a pletykák és félelmek, amiket korábban emlegettek az Iszlám Állammal kapcsolatban, azaz hogy Irakban és Szíriában nagy mennyiségű vegyi fegyvert zsákmányoltak, igaznak bizonyultak.

Rovatok