Index Vakbarát Hírportál

Újra lángol egy menekülteknek szánt ház

2015. augusztus 25., kedd 09:52

Alig egy nappal azután, hogy Baden-Württemberben tűz ütött ki egy menekülteknek szánt épületben, kedd hajnalban lángba borult egy hasonló célokra szánt csarnok is Brandenburg tartományban.

A rendőrség szerint valószínű, hogy szándékos gyújtogatás történt. A csarnokban a héten 130 menedékkérőt akartak elhelyezni – írta az MTI.

A lángok az épület egészét elborították, a tűzoltók ezért úgy döntöttek, hogy a tűz tovaterjedésének megakadályozására összpontosítanak és hagyják leégni a csarnokot.

A Berlin melletti Nauenben az utóbbi hetekben több tüntetést tartottak a menedékkérők tervezett befogadása ellen.

A kormány nem játszik

Németországban számos gyújtogatás történt az utóbbi hónapokban menedékkérők elhelyezésére előkészített, még lakatlan ingatlanokban, nyilvánvalóan azzal a szándékkal, hogy az önkormányzat ne tudjon bevándorlókat költöztetni az adott környékre.

A menekülthullám erősödésével a rasszista, idegenellenes támadások száma is emelkedik. A szászországi Heidenauban a hét végén zavargások voltak egy menekültszállásnál. Angela Merkel kancellár és kormányának több tagja elítélte az erőszakot és a szélsőjobboldali gyűlölködést, a törvényhozás alsóházának elnöke, Norbert Lammert pedig egy keddi lapinterjúban szégyennek nevezte a menedékkérők elleni erőszakos tüntetéseket. Úgy fogalmazott, hogy az ilyen cselekmények "kínosak" Németországnak.

Németország a legfőbb célpontja az EU-ba áramló, főleg Szíriából, Afganisztánból, Pakisztánból, Bangladesből és Nyugat-Afrikából érkező menekülteknek. Berlin előrejelzései szerint Idén akár 750 ezer menekült is elérheti a 82 milliós országot.

Rovatok