Index Vakbarát Hírportál

2000 orosz katona halhatott meg Kelet-Ukrajnában

2015. augusztus 27., csütörtök 13:25 | aznap frissítve

Vlagyimir Putyin orosz elnök és a Kreml végig azt állította, hogy nincs és nem is volt aktív állományú orosz katona Kelet-Ukrajnában, de most egy azóta már a Gyelovaja Zsiznij üzleti lap oldaláról eltávolított cikkből az derült ki, hogy 2015. február 1-ig több mint kétezer Kelet-Ukrajnában elesett katona családjának, és 3200 súlyosan megsérült, és rokkantként regisztrált katonának fizetett kártérítést az orosz kormány.

Az orosz vezetés szerint, ha van is Kelet-Ukrajnában orosz katona, az vagy szabadságon van, vagy önkéntesként ment oda. Habár korábban is érkeztek arról hírek, hogy titokban szállították haza az áldozatokat eltemetni, a felmérések szerint ennek ellenére az oroszoknak csak a negyede gondolja, hogy orosz csapatok is lennének Ukrajnában, írja a Forbes.

Putyin kikötötte, hogy békeidőben államtitoknak minősül, mennyi orosz katona hal meg, írja a lap. Szerintük így eljárást indíthatnának az olyan családok ellen, amelyek felfedik, hogy elvesztettek valakit Kelet-Ukrajnában, illetve a különböző kártérítéseket, nyugdíjukat is kockáztatnák ezzel. Az orosz áldozatokról adatokat gyűjtő anyákat külföldi ügynököknek bélyegezték, és orosz civil szervezetek is alig néhány száz áldozatot tudtak eddig megerősíteni.

A Business Life viszont kirakott egy cikket, amiben az orosz katonai költségek növekedéséről írtak, ebben viszont olyan számok is szerepelnek, amik sokatmondóak. Az írást azóta eltávolították az oldalról, viszont az ukrán Novy Region oldalán cache-ben még elérhető, írja a Forbes.

Ebből kiderül, hogy az orosz kormány külön pénzt, három millió rubelt (kb. 13,5 millió forintot) fordított a kelet-ukrajnai harcokban elesett orosz katonák családjainak kártérítésére, míg a hadirokkant katonák ennek a felét kapják. Az is szerepel a dokumentumban, hogy a szerződött katonák, vagyis azok, akiknek a megbízása meghatározott időre, általában három évre szól, napi 1800 rubelt kapnak a szolgálati idejük alatt Ukrajnában.

A lap szerint az Ukrajnában megölt, vagy súlyosan megsérült katonák kártérítésére nagyjából 20 millió dollárt (kb. 5,5 milliárd forintot) fordítottak eddig az 50 milliárd dolláros éves hadi költségvetésből.

Rovatok