Index Vakbarát Hírportál

Kiskorú menekülteknek segít az UNICEF Macedóniában

2015. augusztus 27., csütörtök 09:18

Az UNICEF gyermekbarát zónát létesített a görög-macedón határ közelében, Macedónia délkeleti részén, Gyevgyelija település mellett, hogy azonnali segítséget tudjanak nyújtani a menekült nők és a gyermekek számára, közölte az MTI. A zónában a kiskorúak ellátását és pszichoszociális támogatását végzik, továbbá egy játszótér és egy pihenőhely is várja az érkezőket. Az UNICEF közleménye szerint a kísérő nélküli gyerekek vannak a legnagyobb veszélyben, és pénzadományokat kért a program működtetéséhez.

Az UNICEF adatai szerint Macedónia területén naponta 1500-2000 menedékkérő halad keresztül, 30 százalékuk nő és gyerek. Sokan közülük Afganisztánból, Irakból és Szíriából keltek útra, és a hazájukban dúló háborús konfliktus elől kellett elmenekülniük.

A szervezet felszólította a menekülthullám által érintett országokat, hogy ismerjék el a gyerekek különleges helyzetét, és ennek megfelelően biztosítsanak számukra biztonságos hajlékot - nem pedig tömegszállást -, tekintet nélkül arra, hogy státusuk alapján menekültekről vagy épp migránsokról van szó. Mint írták, ezek az elvárások szerepelnek a világszervezet gyermekek jogairól szóló konvenciójában, amelyet a migrációs hullám által érintett országok ratifikáltak, így kötelesek annak szellemében eljárni.

Mint ismert, öt napja több ezer bevándorló törte át a rendőrsorfalat a macedón-görög határon Gevgelia közelében. A macedón hadsereg fénygránátokat vetett be a bevándorlók ellen. A pénteki összecsapás egy nappal azután történt, hogy Macedónia rendkívüli állapotot hirdetett a menekültek miatt, az ország köztársasági elnöke pedig bejelentette, hogy a hadsereg bevonásával próbálják lezárni a déli határszakaszt.

Rovatok