Index Vakbarát Hírportál

Civil konvoj szerveződik, hogy átvigyék a határon a menekülteket

2015. szeptember 3., csütörtök 17:18 | aznap frissítve

Autókból és buszokból álló konvojt kezdtek el szervezni civilek Bécsben, hogy a Magyarországon vonatokról leszállított és táborokba szállított menekülteket vasárnap megpróbálják átvinni az osztrák határon.

A Facebookon azt írják: "Magyarország megtagadta a biztonságos vonatutazást azoktól a menekültektől, akiknek érvényes menetjegyük van. Ausztria, Németország és az EU tehetetlenül nézi, ahogy ezek az emberek Budapesten napról napra mindenféle ellátás nélkül egyre katasztrófálisabb helyzetet kénytelenek elviselni". (Az uniós jog szerint a menekültek legálisan nem utazhatnak másik uniós országba, a Keleti pályaudvarnál pedig ha az állam csak minimális feltételeket is teremtett, civil szervezetek ételt, vizet, takarókat osztottak és megszervezték az orvosi ellátást is - a szerk.)

A civilek az akcióval meg akarják törni az EU kirekesztő politikáját és biztonságba akarják helyezni ezeket az embereket. Az első konvoj vasárnap 11 órakor indulna Bécsből a Prater stadion melletti parkolóból. Szeretnének minél több menekültett összeszedni Magyarországon, és Bécsbe, illetve Németországba eljuttatni őket.

A felhívást civil szervezeteknek, alapítványoknak, segélyszervezeteknek, személyszállítással foglalkozó vállalkozásoknak, taxisoknak, szakszervezeteknek is elküldték.

Felszólítják az osztrák kormányt, hogy érje el a nemzetközi vasúti közlekedés újbóli megnyitását Ausztria felé, hogy a menekültek a szolidáris osztrák vasutakkal tovább tudjanak utazni. "Akadályozzuk meg, hogy újabb holttesteket találjanak teherautókban!" - írják. 

Nem szeretnénk egyetlen politikai szereplőt sem megakadályozni, hogy ebben a helyzetben azt tegye, amit minden normálisan gondolkodó embernek tennie kéne: minden követ megmozdítani annak érdekében, hogy a veszélybe került embereken segítsenek és megmentsék az életüket. 

Kommentekben többen arra figyelmeztetik a szervezőket, hogy ez nem feltétlenül jó ötlet. Mivel a menekültek legálisan nem léphetik át a határt, ez tiltott határátlépésnek vagy akár embercsempészetnek is minősülhet.

Rovatok