Index Vakbarát Hírportál

Ferenc pápa megkönnyítené a válást a katolikusoknak

2015. szeptember 8., kedd 13:00

Évezredes hagyományt vizsgált felül Ferenc pápa, és megkönnyíti a katolikus pároknak a házasság érvénytelenítését, illetve hogy újra házasodhassank egyházi körülmények között - írja a BBC. A pápa által motu proprio (saját kezdeményezésére) kiadott két apostoli levél alapján gyorsabbá és kevésbé költségessé válik a templomban kötött házasságok egyházjogi semmisségi eljárása.

A CNN szerint a pápa azt szeretné, hogy megszűnjenek a jelenlegi nehézkes és hosszadalmas válások, mindez legyen sokkal egyszerűbb. A jogi reform immár nem teszi szükségessé az eddig előírt másodfokú egyházbírósági ítéletet. 

Az egyházilag kötött házasság a katolikusoknál szentség, vagyis az érvényes házasság felbonthatatlan. Amiről most a pápa beszélt, az a házasság semmissé nyilvánítása, érvénytelenítése (de ezt a köznyelvben általában válásnak nevezzük). Ez mindig is létezett, de hosszú és drága eljárás, és a végén azt mondja ki az egyházi bíróság, hogy valamilyen tényező miatt (félrevezetés, nem értették, hogy mit fogadnak meg, testi vagy szellemi alkalmatlanság stb...) eleve érvénytelen volt a házasság. Akinek így érvénytelenítik a házasságát, az házasodhat újra katolikus pap előtt. A pápa most ezt a procedúrát akarja gyorsabbá és olcsóbbá tenni.

Nem új gondolat ez a pápától. Júniusban egy audienciáján kinyilvánította, hogy igen is vannak olyan esetek, amikor elkerülhetetlen a válás, sőt erkölcsileg szükséges megtenni ezt a lépést a gyermekek vagy a feleségek épsége érdekében. 

Ez a vélekedés szemben áll azzal, amit eddig a szigorúan válásellenes katolikus egyház vallott a témában. A pápa szerint viszont a válságba jutott házasságok egy része menthető, de ez nem minden esetben van így.

"Vannak olyan esetek, amikor elkerülhetetlen a válás. Néha szükséges annak érdekében, hogy a gyengébbik nem vagy a kisgyermek ne sérüljön tovább az arrogancia, erőszak, megalázás, kizsákmányolás vagy akár a közöny miatt" - mondta.

Rovatok