Index Vakbarát Hírportál

II. Erzsébet túlszárnyalta Viktória királynőt

2015. szeptember 9., szerda 17:40

Rekordot állított fel II. Erzsébet: szeptember 9-én nagyjából este fél héttől már ő a leghosszabb ideig a trónon ülő brit uralkodó. Ezzel beelőzte az eddigi csúcstartót, a saját ükanyját, Viktória királynőt is, aki 63 éven, 7 hónapon és 2 napon át állt Nagy-Britannia élén.

A szerdán Skóciában járó II. Erzsébet a BBC szerint röviden megköszönte mindenkinek a jókívánságokat, de egyébként majd csak kis körben, zárt ajtók mögött emlékezik majd meg magyar idő szerint nagyjából fél hétkor arról az időpontról, amikor ténylegesen is túlszárnyalja Viktóriát. Nagy-Britannia-szerte viszont mindenhol nyilvános ünnepségeket tartanak a királynő tiszteletére.

A két királynő között rengeteg a hasonlóság és a párhuzam, amiket természetesen előszeretettel gyűjtött csokorba a napokban a teljes angolszász sajtó, a BBC-től kezdve az NBC-ig. Összeszedtünk a két királynőről érdekességeket.

Fiatalon lettek királynők

Mindkét királynő fiatalon lépett a trónra, és születésükkor egyikük esetében sem gondolták, hogy végül ők fogják megörökölni a trónt. Viktória mindössze 18 éves volt, amikor nagybátyja, IV. Vilmos 1837-ben örökös nélkül meghalt. II. Erzsébet pedig 25 éves volt, amikor 1952-ben elhunyt az apja, VI. György brit király.

Sok mai politikussal ellentétben II. Erzsébetről nem lehet azt mondani, hogy egy percet sem dolgozott életében: a királynő (akkor még egyszerű trónörökösként) szerelőként dolgozott a második világháborúban, és akkoriban egyébként még jogosítványt is szerzett.

II. Erzsébet hetekig gyakorolt a koronával

A becslések szerint 400 ezer ember tömörült London utcáin, hogy láthassa, ahogy a 18 éves Viktória a koronázására hajtott 1838. június 28-án azzal az aranyozott hintóval, amivel több mint száz évvel később II. Erzsébet is megérkezett a saját ceremóniájára. Viktóriánál nem ment azért minden teljesen flottul, a koronázási gyűrű például nem jött le az ujjáról, az országalma pedig már ott volt a kezében, amikor még csak meg kellett volna kapnia az érsektől.


Erzsébet megkoronázását 1953. június 2-án nagyjából 27 millió brit nézte élőben a tévében és 11 millió hallgatta a rádióban. A beszámolók szerint a királynő hetekig gyakorolta a súlyos korona viselését. Az akkor csak ötéves Károly herceg is úgy emlékezett vissza, hogy édesanyja fején a koronával jött jó éjszakát kívánni neki. A nagy napon viszont nem a korona, hanem sokkal inkább a nehéz ruhák viselték meg II. Erzsébetet.

Viktória alatt még hatalmas volt a birodalom

Az alattvalók számában még a mostani, menekültektől forrongó nemzetközi helyzetben is egyértelműen Viktória a győztes: a Brit Birodalomnak ugyanis a róla elnevezett viktoriánus korban 400 millió alattvalója volt, míg Erzsébetnek még úgy is csak 139 millió alattvaló jön össze, ha Nagy-Britannia lakosaihoz hozzáadjuk a Brit Nemzetközösség országaiban élőket is.

Így nézett ki (bal oldalt) a Brit Birodalom Viktória királynő uralkodása alatt, a XIX. század végén és így fest (jobb oldalt) a Nemzetközösségi királyság II. Erzsébet uralkodása idején:

Több száz helyen fennmarad a nevük

Viktória királynőről négy hadihajót is elneveztek uralkodása alatt. A legutolsó, az HMS Victoria viszont nem volt túl szerencsés életű: 1890-ben állt hadrendbe, de három évvel később el is süllyedt, miután véletlenül összeütközött az HMS Camperdownnal a libanoni Tripoli közelében. A fedélzeten utazók közül 358-an meghaltak, és csak néhányan élték túl a balesetet.

II. Erzsébet nevét elsősorban mozdonyok viselték eddig, viszont közintézmények, és utcák számában már egyértelműen ő nyer: míg Erzsébetről 237-et, addig Viktória királynőről csak 153-at neveztek el. Azt se felejtsük el, hogy II. Erzsébet nevezte el a Queen Elizabeth-osztályú repülőgép-hordozó első, július 4-én skót whiskyvel felavatott, de csak 2020-ban hadrendbe álló képviselőjét, az HMS Queen Elizabeth-et, de ez elvileg még I. Erzsébet nevét viseli. Más kérdés, hogy a brit flotta valaha volt legnagyobb hajója és osztálya így azért mégis az övé is marad kicsit, és egyesek úgy is értelmezték, hogy magáról nevezte el a brit flotta új büszkeségét.

Egy-egy mondatban benne van minden

Nem az a lényeg, mit gondolnak rólam, hanem hogy én mit gondolok róluk

– szólt Viktória örökbecsű mondása. Ennek ellenére Viktóriáról úgy tartják, hogy kíválóan felismerte a saját lehetőségeit, és vezette át egy változó korszakba a monarchiát.

Hisznek, ha látnak

– foglalta össze frappánsan felfogását a monarchiáról II. Erzsébet, aki még 89 évesen is rengeteg eseményen vesz részt. Míg Viktória volt az első brit uralkodó, aki vonatra ült, II. Erzsébet külföldre is rengeteget utazott, több mint 260 hivatalos látogatáson 116 országot keresett már fel.

Kilenc vs. négy gyerek

Viktóriának 17 év alatt kilenc gyereke született, öt lány és négy fiú, többségük pedig európai királyi dinasztiákba házasodott be. Egy 2013-as BBC-dokumentumfilmben Viktóriát domináns anyának írták le, aki próbálta irányítani a gyerekeit, és nem szerette a kisbabákat, sem pedig a szoptatást.

II. Erzsébetnek négy gyereke van, Károly, Anna, András és Edvárd, az első két gyereke még azelőtt született, hogy királynő lett volna belőle. II. Erzsébetet a legtöbbször szerető anyaként írják le, aki mindenben támogatta gyerekeit. A legtöbben András herceget tartják a kedvencének, többször is kiállt már mellette több botrány közepette is.

Így ünnepelték a gyémántjubileumot

A 78 éves Viktória nem volt jó egészségi állapotban uralkodásának 60. évfordulója, vagyis a gyémántjubileum idején 1897-ben. Túl gyenge volt ahhoz, hogy felmenjen a Szent Pál-székesegyház lépcsőin, ezért a hintója csak megállt az épület előtt egy időre, mielőtt továbbment volna London utcáin. Viktória élete során sok naplót írt, erről ezt jegyezte fel: „Soha nem felejtem el ezt a napot. A tömeg leírhatatlan volt, a lelkesedésük pedig egészen csodálatos és nagyon megható."

II. Erzsébetet három éve minden idők egyik legnagyobb koncertjével köszöntötték Londonban a Buckingham-palota előtti téren, a több napos ünnepség keretében pedig a királyi családdal a középpontban összesen ezer hajó vonult fel a Temzén, a királynő pedig körülbelül 130 ezer köszöntőlevelet kapott abból az alkalomból, hogy hatvanadik éve ül Nagy-Britannia trónján. Az ünnepségekre azonban árnyékot vetett Fülöp herceg megbetegedése, amivel kórházba is került.

Népszerűvé tették a monarchiát

Andrew Roberts brit történész szerint Viktória és II. Erzsébet is nagyon jól ítélte meg a közvélemény alakulását, és ennek megfelelően modernizálta itt-ott a monarchiát, ami mindkét esetben kifejezetten népszerű volt a britek körében.

Nem meglepő módon a YouGov friss felmérésben II. Erzsébet lett a legnépszerűbb brit királynő, míg Viktória 12 százalékkal éppen lemaradt az 1558-1603 között uralkodó I. Erzsébet mögött, és csak a harmadik helyre fért fel. Azonban a Big Bent és megannyi újítást hozó viktoriánus korszakkal ellentétben arról megoszlanak a vélemények, hogy visszanézve vajon II. Erzsébet uralkodását is külön korszakként lehet-e majd leírni.

Ott vannak az érméken

Viktória királynő uralkodása alatt megközelítőleg 2,5 milliárd darab érmét bocsátott ki a Királyi Pénzverde. Ezzel szemben II. Erzsébet koronázási ünnepsége óta 68 millárd érme került forgalomba.

És ezt tudta?

Rovatok