Index Vakbarát Hírportál

Mindeközben Szíriában az al-Kaida rekordhosszú harc után elfoglalt... egy repülőskanzent

2015. szeptember 11., péntek 18:58

Szerdán pont került a szíriai polgárháború eddigi leghosszabb hadműveletére, a főleg az al-Kaida helyi szervezete, az an-Núszra Front ( itt ismerkedhet meg az Iszlám Államnál alig ártalmatlanabb brigáddal ) harcosaiból álló ellenzéki erők három évnyi próbálkozás után szerdán elfoglalták az Abu ad-Duhor-i légibázist. Az ország nyugati partvidékét és az Aleppó-Homsz-Damaszkusz-Daraa nagyvárosi tengelyt védő Aszad-hű erők ezzel már nyolc légibázist vesztettek el, de 15 még mindig a kezükön van. Ezek a támaszpontok különösen azért értékesek, mert ezek segítségével juttatják el az iráni és orosz hadianyagot, na meg a külföldi katonákat a harcterekre.

Az an-Núszra által nagyrészt pacifikált Idlib tartományban fekvő Abu ad-Duhor-t egyébként már néhány hónappal ezelőtt kiürítette a szír légierő, de a képek tanulsága szerint valóságos skanzen maradt itt a szovjet haditechnikából, a Magyarországon is rendszeresített MiG-21-esekeből és MiG-23-asokból.

A bázis elfoglalásáról szóló híradásokat egységes történetté formáló Oryx haditechnikai blog szerint a bekerített Abu ad-Duhor kiesése nem csökkenti Aszad légierejének harcértékét, de jelentősen növeli az an-Núszra harci morálját – arról nem is beszélve, hogy milyen jó kis propagandaképeket lőttek az ócska szovjet repülők és a hegyben álló hadianyag között.

A szír harci gépeket egyébként az ostrom vége felé – ostrom alatt ne az 1944-45-ös Budapestre gondoljanak, inkább hónapos szünetekkel végrehajtott rajtaütésekre - az egész Közel-Keletet végigpusztító homokvihar tartotta a földön.

A bázis ellen egyébként 2012 szeptemberében hajtották végre az első koordinált rajtaütést, de sem a Szabad Szír Hadsereg, sem az örökébe lépő iszlamista Hódító Hadsereg (Dzsaish al-Fatah) koalíció nem tudta bevenni. A száraz, sík területen ugyanis szír hadsereg elpusztított minden lehetséges megfigyelőállást, a hangárokat bunkerekké fejlesztette, melyből páncélosok is ki-kicsaptak a felfejlődő ellenségre.

A bázis elfoglalása során legalább 57 szír kormánykatona halt meg, de több tucatnyit nyilvánítottak eltűntnek;az biztos, hogy a bázis parancsnoka is elesett. Az an-Núszra veszteségeiről nincsenek pontos adatok, de hasonló nagyságrendű lehet, mint ellenfeleié.

Rovatok