Index Vakbarát Hírportál

200 amerikai katonai gépkocsi érkezik Magyarországra

2015. szeptember 14., hétfő 21:54 | aznap frissítve

Kedden hajnalban a bajorországi Vilseckéből indulva, Dél-Morvaországon és Szlovákián át Magyarországra érkezik egy amerikai katonai konvoj, amely a NATO Brave Warrior 2015 elnevezésű hadgyakorlatra tart.

A konvoj 150 katonai gépkocsiból, valamint 54 szállítókocsiból áll, és hétfőn este 10 óráig hat csoportban hagyta el a Brünnhöz közeli vyskovi kaszárnyákat. A konvojban több Stryker típusú lövészszállító harcjármű is van. 550-640 katona is érkezik a magyarországi hadgyakorlatra.

A konvoj Lanzhotnál lépi át a szlovák-cseh határt, majd a  D2-es autópályán haladnak egészen Pozsonyig, és várhatóan Rajkánál lépnek be magyar területre.

A szlovák–cseh-határon százan tüntettek a konvoj ellen. A szlovák, orosz és szír zászlókkal, valamint "amerikai gyilkosok menjetek haza" és hasonló feliratú transzparensekkel felszerelt autókkal a határhoz érkezett tüntetők eredeti terveik szerint időlegesen fel akarták tartóztatni a katonai konvojt, de ezt megakadályozta a rendőrség.

A Brave Warrior-on 7 ország (Amerikai Egyesült Államok, Magyarország, Horvátország, Szlovákia, Románia, Szlovénia, Ukrajna) mintegy 1800 katonája gyakorlatozik majd. (MTI)

Rovatok