Index Vakbarát Hírportál

Alig álcázott rakétakísérletre készül Észak-Korea

2015. szeptember 15., kedd 09:30 | aznap frissítve

Hétfőn Észak-Korea bejelentette, készen áll arra, hogy nagy hatótávolságú rakétákkal fellőtt műholdakkal ünnepelje jövő hónapban a kommunista párt évfordulóját. Ez nyilván felszítja majd a Dél-Koreával és az Egyesült Államokkal fennálló ellenségeskedést, írja az AP.

Az észak-koreai állami média a nemzeti űrügynökség vezetőjét idézve azt írta, az ország „ragyogó haladást” könyvelhet el az űrtechnológia terén a Munkáspárt alapításának hetvenedik évfordulóján. A kutatók már az időjárási előrejelzésre alkalmas műhold kifejlesztésének végső fázisában járnak az állami híradás szerint.

A békés célú űrkutatás egy önálló állam szuverén joga, és Észak-Korea népe teljesen eltökélt, hogy ezzel a jogával éljen, bármit is mondjanak mások.

„Az egész világ látja majd az űrbe szálló műholdak sorát a meghatározott helyeken és időpontokban” – írta a Koreai Központi Hírügynökség.

Borítékolható, hogy Szöulnak és Washingtonnak nem fog tetszeni az ötlet, leginkább, mivel a kilövéseket nagy hatótávolságú rakéta-kísérleteknek tartják. Ez Dél-Korea szerint súlyos megsértése lenne az ENSZ határozatainak, bár a déli védelmi minisztérium közleménye alapján úgy tűnik, ők nem észleltek a kilövésekre utaló jelet.

Észak-Korea évtizedek óta fejleszt többfokozatú, nagy hatótávolságú rakétát. Több kudarc után 2012-ben nagy hatótávolságú rakétával lőtték fel első műholdjukat, amit az ENSZ tiltott ballisztikus rakéta-tesztnek minősített, és szankciókkal válaszolt.

Phenjannak van atomfegyvere és interkontinentális rakétája, de nagy hatótávolságú nukleáris rakétával egyelőre csak fenyegetőztek; rakétakísérletek nem utalnak rá, hogy lenne ilyenjük. Ez jó hír nekünk, és jó hír az Egyesült Államoknak, mert így sem Budapestnek, sem Los Angelesnek nem kell tartania egy észak-koreai atomcsapástól. Japánban már nem alhatnak nyugodtan, mert őket akár a most rendszerben álló rakétákkal is elérik. És több jel arra utal, hogy hamarosan megszűnhetnek a hatótávolsági akadályok is.

Észak-Korea bejelentette, „készen áll arra, hogy az ország az amerikai ellenségeskedésre bármikor nukleáris fegyverekkel válaszoljon”. Újra üzembe helyezték a Yongbyon atomerőművet is, és bejelentették, hogy mind mennyiségben, min minőségben fejlesztik nukleáris fegyvereiket. Ugyan nagy hatótávolságú nukleáris rakétával egyelőre csak fenyegetőztek, épp attól tart az Egyesült Államok, hogy egy újabb rakétakísérlettel közelebb kerülhet a remetekirályság a célhoz.

A közelmúltban több jel is mutatott arra, hogy Észak-Korea közeledni próbál déli szomszédjához és a nyugati világhoz. A phenjani Kim Ir Szen Egyetem első nyugati diákjának észak-koreai félévéről itt írtunk, arról pedig, hogy sikeresek voltak a tárgyalások Észak- és Dél-Korea között, így Szöul befejezte az ellenpropaganda sugárzását a határon, itt

Rovatok