Index Vakbarát Hírportál

Egy szír menekültnek Brazília feleannyiból megvan, mint Németország

2015. szeptember 16., szerda 11:25

Nyelvtudás nélkül, reményekkel telve indulnak útnak egy újnak tűnő célpont felé a menekültek Szíriából. A libanoni brazil nagykövetség ugyanis felajánlotta nekik, hogy vízumot és repülőjegyet biztosít Brazíliába, számol be a BBC

Nyelvtudás nélkül, egyedül érkeztem, nem volt hol aludnom sem. Teljesen egyedül voltam 

− mondta Ibrahim, aki a sorkatonaság elől menekült el. Mint mondja, nincs semmilyen megbánás benne, és örül a lehetőségnek, ami idejuttatta, de tudja, itt sem lesz egyszerű a helyzete. 

Az embercsempészek 3-4000 dollárt is elkérnek egy-egy menekülttől azért, hogy nem túl biztonságos úton átcsempésszék Európába. Ibrahim elmondása szerint Brazíliába a repülőjegy ennek a fele volt, és még vízumot is biztosítottak hozzá, így mindenképpen megérte neki ez az út. 

A brazil elnök, Dilma Rousseff a múlt héten fejtette ki egy szerkesztői levélben, hogy Brazíliának kötelessége segíteni a menekülteken, és míg Európában azon vitatkoznak, hogy hol és hány embert fogadjanak be, addig Brazília nyitott karokkal várja őket. 

Eddig körülbelül 7000 menekült érkezett a Közel-Keletről a dél-amerikai országba, ahol a gazdaság növekedés miatt egyre több munkalehetőség várja őket. 

Az élet azonban itt sem annyira egyszerű, mint elsőre tűnik. Ibrahim elismerte, hogy bár a brazil emberek tényleg nagyon segítőkészek és kedvesek a menekültekkel, a hivatalos bánásmód messze nem ilyen. A kormányzat semmilyen támogatást nem nyújt, a menekültek elszállásolását, a rezsiköltségeket több karitatív szervezet állja.

Azt is hangsúlyozzák ugyanakkor, hogy nemcsak a kormányzattól nem jön segítség, a korábban kivándorolt szírek sem veszik ki részüket az újonnan érkezők segítségében – így hiába a biztonságos letelepedési lehetőség Dél-Amerikában, új életet kezdeniük itt sem lesz könnyű. 

Rovatok