Index Vakbarát Hírportál

Berlinben lelőttek egy iszlamista terroristát

2015. szeptember 17., csütörtök 17:46 | nyolc éve frissítve

Berlinben egy rendőr lelőtt egy férfit, aki egy rendőrnőre támadt, írja a Bild. A támadóról később kiderült, hogy iszlamista terroristaként tartották nyilván. A támadásban a rendőrnő is megsebesült. 

A rendőrséghez csütörtök délelőtt 10 ór előtt érkezett segélyhívás, hogy az utcán "egy pszichiátriai betegnek tűnő" férfi hadonászik késsel a kezében.

Amikor az első járőrkocsi odaért, a szakállas férfi rátámadt az autóból kiszálló rendőrnőre. A késsel a nyakán és a vállán sebezte meg. 

A rendőrnő társa ezután többször rálőtt a férfira. Az egyik lövés eltalálta a támadót, egy másik viszont a rendőrnőt találta vesén. A Bild szerint a lövéseket leadó rendőr csak most szeptemberben fejezte be a kiképzést.

A helyszínre más járőrök is érkeztek, ők is fegyvert rántottak. A Bild szerint legalább egy másik rendőr is leadott lövéseket (nem kizárt, hogy a megtámadott rendőrnő), és összesen legalább nyolc lövést adtak le.

A rendőrnőt mentőhelikopter szállította kórházba, ahol műtétet hajtottak végre. Nincs életveszélyben. A támadó a mentőautóban meghalt. 

A német ügyészség azt közölte: a támadó a 41 éves, iraki Rafik Y. volt, akit 2008-ban egy külföldi terrorszervezettel való kapcsolata miatt nyolc év börtönre ítélt a stammheimi bíróság. A férfit azért ítélték el, mert 2004-ben az akkori iraki kormányfő ellen merényletet terveztek Berlinben. A Bild úgy tudja, a férfi az Anszár al-Iszlám nevű szervezet tagja volt.

Az ügyészség szerint 2013-ban engedték ki a börtönből, de azóta is többször összeütközésbe került a törvénnyel. Korábban megfenyegetett például egy bírónőt és több rendőrt. A férfit rendőrségi nyomkövető viselésére kötelezték, de ezt csütörtök reggel levette a lábáról. Ezt a rendőrség központjában érzékelték, ezért küldtek ki járőröket a férfi keresésére.

Rovatok