Index Vakbarát Hírportál

Fidelt is meglátogatta a pápa Kubában

2015. szeptember 20., vasárnap 20:54

Sok tízezer ember vett rész a Ferenc pápa által pontifikált misén Havannában, a kubai keresztények mellett ott volt az egyébként nem vallásos Raúl Castro kubai és Cristina Fernández de Kirchner argentin elnök is. A katolikus egyházfő kubai látogatásán tobzódnak az ellentmondásos jelképek. A vasárnapi szentmise a Forradalom terén (Plaza de la Revolución) volt, az egyik falon óriási Che Guevara arckép, vele szemben ezúttal azonban Krisztus képmása volt látható.

Ferenc pápa homíliájában arról beszélt, hogy a kubai keresztényeknek nem ideológiákat kell szolgálniuk, hanem konkrét embereket, elsősorban a legelesettebbeket. Egy nép, egy nemzet vagy bármely ember nagyságának a mércéje az, miként kezeli a legelesettebbek ügyét — mondta az MTI beszámolója szerint.

A mise után Ferenc pápa meglátogatta Fidel Castrót is. A negyven perces találkozó a szentszéki szóvivő szerint „nagyon családias és kötetlen” légkörben zajlott. A látogatás végén a pápa egy jezsuita szerzetes által írt könyvet adott ajándékba Castronak.

A pápa Kubából majd az Egyesült Államokba utazik tovább. Látogatását részben a két ország közötti viszony javítását is célozza, az egyházfő azt reméli, hogy ez „az egész világ számára a megbékélés példája lehet”.

Rovatok