Index Vakbarát Hírportál

Távozik a képviselőház republikánus elnöke

2015. szeptember 25., péntek 16:50

John Boehnert 1990-ben választották meg először képviselőnek Ohióban, és 2011 óta állt az alsóház élén, Washington egyik legbefolyásosabb posztját betöltve. A bicskája abba tört bele, hogy nem sikerült áthidalnia az ellenzéki republikánusok konzervatív és mérsékelt csoportjai közötti ellentétet. Boehner a képviselői mandátumáról is lemondott, október végén távozik.

Távozásának a közvetlen kiváltó oka az, hogy a republikánus többségű törvényhozásban egyre nagyobb konzervatív republikánus csoport blokkolná az új költségvetés megszavazását (a mostani szeptember végén zárul) , amíg a családtervezési felvilágosítással, nőgyógyászati beavatkozások és abortuszok szervezésével is foglalkozó Planned Parenthood nevű nonprofit szervezet költségvetési támogatását nem vonják vissza.

Boehner maga is elkötelezett ellenzője az abortusznak. Reálpolitikusként azonban felismerte, hogy a Planned Parenthood finanszírozásának megvonásához nem lenne meg a szükséges többség a Szenátusban, így a kezdeményezés a republikánusok vereségével végződne. Ugyanakkor a nyílt konfrontáció Obama elnökkel és a kormányzat ellehetetlenítése valójában senkinek nem áll érdekében, és csökkentené a republikánus jelölt esélyeit a jövő novemberi elnökválasztáson (via NYTimes).

Rovatok