Index Vakbarát Hírportál

Bulgária kiadja a teherautó-sofőrt, aki a 71 menekültet halálba szállította

2015. szeptember 29., kedd 18:48 | aznap frissítve

A bolgár igazságszolgáltatás az illetékes regionális törvényszék döntése értelmében kiadja Ausztriának azt a gépkocsivezetőt, aki gyaníthatóan 71 migráns augusztusi haláláért felelős – jelentették be kedden Szófiában. Cvetan Cvetanovnak öt napja van a fellebbezésre, írja az MTI.

A 32 éves Cvetanovot szervezett bűnözéssel, csempészettel és emberöléssel vádolják. Egy európai elfogatóparancs értelmében a bulgáriai Lom városában lévő otthonában vették őrizetbe augusztus legvégén. Kihallgatásakor azt állította, hogy nem volt tudomása a migránsokról. Ügyvédje közölte: Cvetanov maga is kérte a kiadatását, mert ártatlannak vallja magát, s ezt az ausztriai bíróságon akarja bebizonyítani.

Cvetanovval együtt hat gyanúsítottat vettek őrizetbe az ügyben.

Az ausztriai A4-es autópályán augusztus 27-én találták meg azt a hűtőkocsit, amelyben összezsúfolódva 71 menekült utazott a magyar-szerb határról Magyarországon át Ausztriába. A tragédia áldozatai közül 59 férfi, nyolc nő, négy pedig gyermek volt. A 32 éves bolgár sofőr az autót a sztrádán hagyva elmenekült.

Az orvosszakértői vizsgálat eredményei szerint az áldozatoknál oxigénhiányos állapot lépett fel, és már a magyarországi útszakaszon megfulladtak.

A burgenlandi rendőrség a múlt kedden jelentette be, hogy sikerült azonosítani néhány menekültet abból a 71-ből, akik az ausztriai A4-es autópályán hagyott járműben haltak meg augusztus végén (lapértesülések szerint 17 menekült személyazonosságát állapították meg). A rendőrség tájékoztatása szerint néhány (osztrák lapok szerint négy) áldozat földi maradványait már haza is szállították a származási országukba. Másnapi információk szerint az azonosított áldozatok közül tízen irakiak voltak.

Rovatok