Index Vakbarát Hírportál

Bosznia 100 ezer migránsra számít

2015. október 1., csütörtök 18:31

100 ezer migráns is érkezhet Bosznia-Hercegovinába, ha az Európai Unió lezárja a határait - közölte az MTI csütörtökön. A hatóságok készen állnak arra, hogy a migránsválság esetleges boszniai kihívásaira reagáljanak, probléma adódhat viszont akkor, ha óriási tömegek érkeznek egyszerre az országba.

A migránsválsággal összefüggésben egyelőre megtiltották az idegenforgalmi utalványok kiadását az országban a napokban történt visszaélések miatt. Kedden tíz szíriai állampolgár érkezett a boszniai fővárosba a menetrend szerinti Isztambul-Szarajevó légi járattal. A szírek érvényes turistavízummal rendelkeztek, amiket az egyesült arab emírségekbeli Abu-Dzabiban, a boszniai nagykövetségen állították ki egy szarajevói hotel érvényes idegenforgalmi utalványai alapján.

Kiürült az opatovaci menekülttábor

A horvátországi, opatovaci sátortáborban most nincs senki, mindössze öt migráns tartózkodik Horvátországban, ők is az Eszék melletti csepényi (Cepin) befogadóállomáson - mondta Ranko Ostojic horvát belügyminiszter.

Szeptember 16. óta 92 ezer 452 illegális bevándorló lépte át a szerb-horvát határt. Közülük 90 ezret már elszállítottak a magyar határra, ahol átvették őket, a többiek pedig úton vannak Magyarország felé.

A Csepényben lévő öt ember azért van még az országban, mert arra várnak, hogy kisgyermekeiket ellássák a vukovári kórházban. Ezt követően együtt hagyják majd el Horvátországot.

Rovatok