Index Vakbarát Hírportál

Brazil rendőrök fegyvert nyomtak egy vértócsában fekvő fiú kezébe

2015. október 1., csütörtök 12:49

Őrizetbe vettek öt brazil rendőrt egy gyilkosság bizonyítékainak meghamisítása miatt Rio de Janeiroban, írta az MTI. A rendőrök állítólag a város nyomornegyedében megöltek egy fiút, majd úgy manipulálták a gyilkosság helyszínét, hogy ne terelődjön rájuk a gyanú. 

A 17 éves Eduardo Felipe Santos Víctort - egy drogkereskedő bűnbanda feltételezett tagját - kedden lőtték agyon a Providencia negyedben. Egy lakó ugyanakkor felvette videóra, amint az egyik rendőrtiszt a vértócsában fekvő fiú kezébe fegyvert tesz és onnan lövéseket ad le. A felvételt ebben a cikkben nézhetik meg

Az egyik szemtanú szerint a fiú meg akarta adni 

Fegyver volt nála, de megadta magát. Azután lőtték le, hogy felemelte a kezét

- mondta egy szemtanú. 

Az intézkedő rendőrök a fiú megölésével kapcsolatban azt mondták, hogy önvédelemből cselekedtek.

Az Amnesty International (AI) nevű nemzetközi jogvédő szervezet közleményében azt írta, hogy a Rio de Janeiró-i rendfenntartó erők az általuk elkövetett emberölések esetén rendszeresen azzal takaróznak, hogy önvédelemből tették. A londoni székhelyű csoport adatai szerint 2011 és 2015 áprilisa között egyedül a brazil metropoliszban 283-an haltak meg rendőrségi fellépés során.

José Mariano Beltrame Rio de Janeiró-i biztonsági államtitkár elítélte a gyilkosságot, és megígérte, hogy a bűnös rendőrök megkapják "méltó büntetésüket".

Rovatok