Index Vakbarát Hírportál

Sürgősen tárgyal Washington Moszkvával

2015. október 1., csütörtök 07:26

Már csütörtökön tárgyalhat Washington és Moszkva az orosz légierő szerdai szíriai beavatkozása után. Az orosz fél több mint húsz légicsapást hajtott végre Homsznál és környékén. Bár a lehetőséget minden bizonnyal megtárgyalta Vlagyimir Putyin és Barack Obama hétfői találkozójukon New Yorkban, az akciót visszafogott kritikával fogadták Nyugaton, azt gyanítva, hogy Moszkva nem annyira az Iszlám Államot (IS), mint inkább más ellenzéki erőket támadott, annak érdekében, hogy megerősítse a szíriai elnök pozícióit.

Moszkva kiáll amellett, hogy a támadás az IS-t érte. A szervezet önállóan egyedül Oroszországban van betiltva. Az orosz külügyminiszter, Szergej Lavrov az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén szorgalmazta, hogy az ENSZ léptessen életbe szankciókat az IS ellen külön is. Az Egyesült Államok egyelőre még mindig az al-Kaida egyik szárnyaként kezeli az IS-t, nem tartja nyilván önálló terrorista szervezetként.

Lavrov szerint ha az Egyesült Államok részéről olyan aggodalmak vannak, hogy "a célpontok esetleg nem ezek voltak ... akkor ezt nyilván bizonyítani tudják" – idézte a külügyminiszert az MTI.

Az ülésen később megjelent John Kerry is. Az amerikai külügyminiszter egyensúlyozva az orosz katonai akció üdvözlése is kritizálása között kijelentette: az orosz részvétel hasznos lehet az IS elleni harcban, ám az nem járhat Bassar Aszad megerősítésével.

Ez a legfontosabb ellentét Moszkva és Washington között: orosz álláspont szerint szükség van a szíriai elnökre az arab ország helyzetének rendezésében és a terroristák visszaszorításában, az amerikaiak viszont rövid távon sem kívánják elfogadni Aszadot partnerként.

Rovatok