Index Vakbarát Hírportál

Négy helyen robbantott egyszerre a Boko Haram

2015. október 2., péntek 14:38

Négy öngyilkos merénylet történt egyszerre csütörtök éjszaka az északkelet-nigériai Maiduguriban, legalább 14 ember meghalt és közel negyvenen megsebesültek, írja az MTI.

A támadók egyszerre hozták működésbe a robbanószerkezeteket, kettő közül 18 éven aluli volt. A fegyveres erők szerint a Boko Haram iszlamista terrorszervezet áll a háttérben. A Boko Haram fegyveresei előzőleg mészárlást követett el Kirchinga városban, 11 ember vesztette életét.

A Boko Haram az év elején még egy Belgium nagyságú területet uralt Nigériában. A terrorszervezet évek óta harcot folytat Nigéria északi részén, és támadásai mindennaposak a térségben. Augusztus végén eldugott falvakban mészárolták le az ott élőket, egy hónapja viszont többen is megmenekültek a Boko Haram fogságából. 

Hivatalos adatok szerint a 2009 óta nagyjából 17 ezer ember halálát okozták a 175 milliós afrikai országban. Nigéria, Niger, Csád, Kamerun, valamint Benin hadserege február elején szárazföldi és légi offenzívát indított a szélsőségesek visszaszorítására. 

Az ENSZ szerint a Boko Haram támadásai miatt 2,1 millió ember vált belső menekültté, köztük 1,4 millió gyermek, akiknek fele 5 év alatti.

Rovatok