Index Vakbarát Hírportál

Még több fegyver kell az amerikai iskolákba!

2015. október 4., vasárnap 09:39

Csak így akadályozható meg egy újabb tragédia a fegyvertartásért kampányoló amerikaiak szerint.

Reggel kilenc óra van, kitölti a kávéját, bekapcsolja a tévét és a hírek a gyereke iskoláját mutatják felülnézetből, ahol egy ámokfutó kezdett lövöldözni. Elejti a bögrét, és ettől a ponttól már semmi nem számít.

Mi lehet ennél rosszabb?

Egy fegyvertartásért kampányoló amerikai szervezet (az NAGR) tette fel a kérdést Facebookon, és nem keresgéltek sokat, mire megtalálták rá a választ: természetesen az, hogy reggel olyan iskolában tette ki a gyereket, ahová nem vihetett magával fegyvert, hogy megvédje magát.

És folytatják is. A Facebookon közzétett felhívásuk szerint a tíz halálos áldozatot követelő csütörtöki lövöldözés után ismét itt az idő újragondolni az életveszélyes biztonsági zónákat, amik az amerikai iskolákban fenyegetik a fegyvertelen gyerekeket (az 1990 óta érvényes szabályozás értelmében az iskolák területére tilos lőfegyvert vinniük a diákoknak és a tanároknak).

Ma egy tanár 5 év börtönt és ötezer dolláros pénzbüntetést kapna, ha tenné a dolgát egy ilyen helyzetben, vagyis fegyverrel fékezne meg egy lövöldözőt a tanteremben. A fegyvermentes zónák az NAGR szerint csak ahhoz járulnak hozzá, hogy azok, akik erőszakot akarnak elkövetni, nagyobb eséllyel válasszanak egy iskolát célpontként, mert tudják, hogy ott védtelen emberekre támadhatnak.

Nem lehet olyan törvényeket hozni - írják, amivel megakadályozható lenne egy, a csütörtökihez hasonló fegyveres ámokfutás, de a történtekért az NAGR azokat teszi felelőssé, akik törvényekkel korlátoznák a szabad fegyvertartást.

A logika hibátlan, de az NAGR érvelésére csütörtökön az élet is rácáfolt. Az oregoni iskolában volt egy másik fegyveres is a lövöldözés alatt, a férfi viszont később azt nyilatkozta, hogy inkább nem vette elő a fegyverét, mert attól félt, hogy a rendőrök őt fogják lelőni a valódi ámokfutó helyett. Az esete azért lehet hangsúlyosabb, mert hasonló tragédiák után a fegyverpárti véleményvezérek szerint egy fegyveres "jófiú" megakadályozhatta volna a vérontást.

Ez pedig egy videó Jim Jefferies ausztrál humoristától, amiben arról beszél a színpadon, miért ragaszkodnak _valójában_ az amerikaiak a fegyvertartáshoz. A lövöldözés napján írt posztot több mint egymillióan osztották már meg Facebookon.

(Borítókép: amerikai gyerekek ülnek egy biztonságos fegyverkezelésről szóló iskolai órán,1956-ban. Grey Villet / LIFE)

Rovatok