Index Vakbarát Hírportál

Alig tért haza az alelnök, máris rárobbantották a szállodát

2015. október 6., kedd 09:16

Alig tért haza emigrációjából a jemeni alelnök, máris megpróbálták felrobbantani. Az MTI tudósítása szerint kedden reggel a jemeni Ádenben több rakétagránátot lőttek ki arra a szállodára, melyet tisztviselőivel együtt hivatalnak használ. A detonációban legalább 18-an életüket vesztették, és mivel az egyik gránát a hotel bejáratát találta el, az áldozatok többsége a hotelt védő elitkatonák közül került ki (őket az Egyesült Arab Emírségek bocsátotta a kormány erőfeszítéseit támogató koalíció rendelkezésére)

Háled Bahah jemeni alelnöknek és az ott tartózkodó többi kormánytisztviselőnek nem esett bántódása, Abed Rabbó Manszúr Hádi elnök pedig külföldön tartózkodik.

A Kaszr Hotel Hádi kormányának székhelyeként funkcionál azóta, hogy a kabinet az utóbbi hetekben fokozatosan visszaköltözött a szaúd-arábiai Rijádból a háború dúlta országba. A jemeni kormányerők a Szaúd-Arábia vezette nemzetközi hadi koalíció segítségével júliusban űzték ki Ádenből húszi lázadókat. A húszik azonban civil lakosságot sem kímélő légitámadások és az Öböl-országok páncélosainak és kommandósainak fokozódó részvétele ellenére is keményen tartják magukat - igaz ebben van része Irán anyagi támogatásának, valamint a  Hezbollah elit kiképzőinek is.

A koalíciót vezető Szaúd-Arábiának nem csak azért fáj a feje, mert a rengeteg ártatlan áldozat miatt fokozódik a nemzetközi elégedetlenség, hanem azért is, mert nem tudta bizonyítani, hogy a jövőben a szunnita összefogás képes lenne átvenni az Egyesült Államoktól a térség stabilitását garantáló erő szerepét. 

Rovatok