Index Vakbarát Hírportál

Bejutna a Bundestagba a bevándorlásellenes AfD

2015. október 7., szerda 13:11

A Forsa közvélemény-kutató intézet szeptember 28. - október 2. között végzett felmérése alapján bejutna a Bundestagba a muzulmánellenes Pegida mozgalom szövetsége, az AfD, írja az MTI.

Az Alternatíva Németországért (AfD) támogatottsága egy hét alatt 2 százalékkal nőtt, és az idén először elérte a 7 százalékot. A párt ráadásul az ország keleti felén, a volt NDK területén jóval erősebb, ott már 12 százalékon áll. (A hónapokig inaktív bevándorlás- és muzulmánellenes Pegida ismét látványos tömegtüntetéseket tart, hétfői tüntetésén 9 ezren vettek részt Drezdában, kétezerrel többen, mint egy hete. Erről itt írtunk bővebben.)

A bajor miniszterelnök, CSU-elnök "Horst Seehofer támadásai Angela Merkel ellen az AfD-hez terelik a CSU jobbszélén elhelyezkedő választókat, méghozzá nem kis számban

- emelte ki Manfred Güllner, a Forsa igazgatója a kutatásról kiadott közleményben.

A Forsa felmérése szerint a CDU/CSU pártszövetséget a választók 39 százaléka támogatja, ami 2,5 százalékos csökkenés a legutóbbi, 2013-ban tartott Bundestag-választáson elért eredményhez képest. A CDU az ország nyugati részén 1,6 százalékkal gyengült, a keleti tartományokban pedig jóval nagyobb mértékben, 3,5 százalékkal. Még ennél is nagyobb veszteséget kénytelen elkönyvelni a CDU Bajorországban működő testvérpártja, a CSU, amelynek támogatottsága 5,3 százalékkal csökkent.

Angela Merkel személyes támogatottsága tovább csökkent, 49 százalékról 47 százalékra. Az utóbbi 10 hetet együttvéve Angela Merkel támogatottsága 9 százalékkal süllyedt. Ugyanakkor továbbra sincs a színtéren olyan szereplő, akinek személyes támogatottsága akár csak megközelítené Angela Merkelét. A németek csupán 15 százaléka választaná meg kancellárnak Sigmar Gabrielt, a CDU/CSU utáni második legnagyobb politikai erő, a szociáldemokrata párt (SPD) vezetőjét, vagyis Merkel előnye a gyengüléssel is még 32 százalékos.

Merkel népszerűségéről és a menekültválság kezeléséről szóló elemző cikkünket itt olvashatja.

Rovatok