Index Vakbarát Hírportál

Csak a mozdonyvezető felelős a spanyol vonatszerencsétlenségért

2015. október 7., szerda 23:10 | aznap frissítve

Egyedül a mozdonyvezető felelős a nyolcvan ember halálát okozó, minden idők egyik legsúlyosabb európai vasúti balesetének tartott szerencsétlenségért, ami 2013. július 24-én történt az észak-spanyolországi Galíciában – ezzel a megállapítással zárta le vizsgálatát a bíró szerdán Santiago de Compostelában.

Vonatkatasztrófa Spanyolországban

A vizsgálat első szakaszában felmerült a vasúthálózatot fenntartó állami vállalat, az ADIF több magas beosztású vezetőjének felelőssége is. Ezt azonban végül a tartományi bíróság megalapozatlannak találta – írja az MTI.

Az ügy további vizsgálatát több mint egy éve vette át egy bíró, aki figyelmen kívül hagyta a sérültek és a halálos áldozatok hozzátartozóinak beadványait azzal kapcsolatban, hogy ne csak a mozdonyvezetőt vádolják a balesettel, mert szerintük nem kizárólag ő tehet a szerencsétlenségről, és a tragédiát meg lehetett volna előzni, ha az érintett pályaszakaszon megfelelően működnek a biztosítóberendezések.

Arra hivatkoztak, hogy a 2010-ben telepített automata fékrendszert – ami sebességtúllépés esetén automatikusan a biztonságos mértékre csökkenti a sebességet  2012-ben kikapcsolták a vonatok késésére hivatkozva. Illetve a társaság figyelmen kívül hagyta azokat a szakemberektől érkező jelzéseket, hogy a kanyar nagyon veszélyes.

A bíró szerint a tragédiához egyértelműen a túl nagy sebesség vezetett, amiért a mozdonyvezető a felelős, aki gondatlanságból elkövetett emberöléssel vádolható. A mozdonyvezető elismerte, hogy a megengedett 80 helyett óránként 190 kilométeres sebességgel haladtak, mielőtt a tragédia bekövetkezett.

A vonaton 218 utas és négyfős személyzet tartózkodott, amikor a szerelvény nem tudott bevenni egy éles kanyart, és kisiklott. Négy vagon felborult, egy összeroncsolódott.

Rovatok