Index Vakbarát Hírportál

Hitler-fotó miatt magyarázkodik egy német újság

2015. október 8., csütörtök 16:57

A mértékadó német Der Tagesspiel címlapja egy baki miatt azt sugallta, hogy Adolf Hittler visszatért és megoldja a menekülthelyzetet. Egymás mellé került a diktátor fotója és a menekültügyi helyzetről szóló cikkük. Balszerencsés véletlennek nevezték az esetet.

Megfilmesítették Timur Vermes szatírikus könyvét a Nézd, ki van itt-et. A szatírikus történet arról szól, hogy Adolf Hitler több évtizednyi kóma a mai, multikulturális Németországban ébred fel. A mértékadó lap, a Der Tagesspiegel a történetbe is beleillő bakit követetett el: a filmről szóló kritikája mellé tette Angela Merkel kancellár menekültstratégiáját összegző cikkét.

A címadás miatt könnyű volt félreérteni a címlapot, mert „A menekültválság gondot okoz a főnöknek” címmel közölték a Merkel menekültstratégiájáról szóló cikküket, felette pedig a filmből vett képet. A fotón Oliver Masucci színész sétál Hitlerként Berlinben, a képfelírás pedig: „Csak őt ne!”

A lap közleményben kért elnézést csütörtökön: nem gondoltak arra, hogy félreérthető lesz a címlap. „Elnézést kérünk olvasóinktól az ízléstelen áthallás miatt a szöveg és a fotó között” – írják.

Rovatok