Index Vakbarát Hírportál

Állítólagos brit tűzparancs miatt verik az asztalt az oroszok

2015. október 11., vasárnap 22:06

A londoni orosz nagykövet a brit külügyminisztériumhoz fordult, magyarázatot követelne a sajtóban megjelent híresztelésekre, ami szerint a brit királyi légierő gépei engedélyt kaptak, hogy orosz harci gépekre lőjenek Irak légterében. Az orosz védelmi minisztérium eközben a híradások kapcsán hivatalos magyarázatot kért ugyanerre a moszkvai brit katonai attasétól. Ő azt válaszolta, hogy nincs információja ilyen jellegű utasításról, de hamarosan hivatalos értesítést fog eljuttatni az orosz félhez - írta a Ria Novosztyi.

Jakovenko londoni orosz nagykövet jegyzéke szigorú hangvételű volt, de megjegyezte benne azt is, hogy az állítólagos utasítás nem Szíria, hanem Irak légterére szól. "Érthetetlen a hipotetikus konfliktus felvetése is" - írta Jakovenko a jegyzékében - "hiszen Oroszország nem hajt végre akciókat Irakban." Igaz, korábban az iraki kormány már felvetette, hogy szívesen látnák az orosz gépeket az Iszlám Állam elleni harcban Irak légterében is. Oroszország jelenleg Szíriában hajt végre légitámadásokat az Iszlám Állam ellen, bár a nyugati kritikák szerint nem elsősorban az ISIS-t támadja, hanem azokat a részben nyugatbarát felkelőket, amelyek Bassar Aszad szíriai elnök erőit fenyegetik.

A hírekkel kapcsolatosan a NATO megerősítését vagy cáfolatát várja Jakovenko mellett az orosz parlament biztonsági és korrupcióellenes tanácsának vezetője, Irina Jarovaja is. A megszólaló személye jelzi, hogy Moszkva inkább udvariatlanságként, mint komoly fenyegetésként kezeli a hírt, különben fajsúlyosabb politikus követelne magyarázatot Moszkvából.

Az említett brit sajtóértesülések egyébként két forrásból származnak. Az általában megbízhatónak tartott Sunday Times arról írt egy névtelen hadügyminisztériumi forrásra hivatkozva, hogy a brit pilóták azt kapták parancsba, hogy minden áron kerüljék el az oroszokkal való találkozást, de végső esetben, ha az életük forog veszélyben, visszalőhetnek, ha megtámadják őket. Egy másik újság, a Daily Star viszont konkrétan azt írta (szintén exkluzív kiszivárgott hadügyi forrásra hivatkozva), hogy a brit pilóták engedélyt kaptak orosz gépek megtámadására. A lap megbízhatóságát erősen kétségbe vonja, hogy egyébként elég sok szenzációs álhírt közöl, a másik hétvégi bombasztorija az volt, hogy Argentínában lefilmeztek egy igazi, élő goblint.

Rovatok