Index Vakbarát Hírportál

Kilőhették az Iszlám Állam vezetőjét

2015. október 11., vasárnap 14:22 | aznap frissítve

Az iraki légierő rajtaütést hajtott végre egy konvojon, amellyel az Iszlám Állam vezetője, Abu Bakr al-Bagdadi tartott egy a szélsőséges iszlamista szervezet katonáival tervezett karablai találkozóra Irakban, az Anbar tartományban, közel a szíriai határhoz, írja a Reuters.

Arról egyelőre nincs hír, hogy az iszlamista vezér meghalt-e, vagy túlélte a támadást. Baghdadi a saját maga által kikiáltott kalifátus feje az általuk felügyelt iraki és szíriai területeken. Halála nagyon fontos, de inkább szimbolikus jelentőségű lehet, mivel az operatív irányítást az Iszlám Állam emírjei bonyolítják. Al-Bagdadi többszöri, hosszú ideig tartó lábadozásai alatt sem volt semmi látványos fennakadás a terrorszervezet működésében. Ebben a cikkünkben részletezzük a szervezet működését.

Bagdadit az ISIS-t 2010 óta vezeti, korábban az al-Kaida tagja volt, ahonnan kizárták. Iszlám tanulmányok szakon szerzett doktori fokozatot, vallási vezetőként dolgozott. Tudható, hogy az amerikai megszállás alatt fegyveres ellenállókat szervezett, az nem világos, hogy Szaddám Huszein alatt is dzsihádista volt-e. Sok elemző Bagdadit tartja Bin Laden igazi utódjának, mert „erőszakosabb, hevesebb és Amerika-ellenesebb″, mint al-Zavahiri, al-kaida-vezér. Róla készült portrénkat itt olvashatják.

Honnan és mennyi pénze volt az Iszlám Állam elődszervezetének? Miért erősödhettek meg annyira? Mit tudtak, amit más hasonló terrorszervezetek nem? Mi az a stratégia, ami már évekkel ezelőtt bejött nekik? Ezekre a kérdésekre ebben a cikkünkben találja meg a válaszokat.

Vasárnap este a Reuters kórházi forrásokra és helyi lakosokra hivatkozva jelentette, hogy Bagdadi nincs a halottak között. Így értesült a Sky News Arabia hírtelevízió is. A hadsereg hivatalos álláspontja továbbra is az, hogy a terroristavezér sorsa nem ismert. Azt minden forrás megerősítette, hogy a támadásban meghalt vagy megsebesült az ISIS több vezetője is. 

Rovatok