Index Vakbarát Hírportál

Milanovic: Rákérdeztem, azt mondták, ne építsünk kerítést

2015. október 17., szombat 15:36 | aznap frissítve

„Az EU-csúcson nyíltan megkérdeztem Németországot, Ausztriát és Svédországot, építsen-e Horvátország is falat a határán, és kifejeztem erre való készségünket is, de azt mondták, ne tegyük" – mondta Zoran Milanovic horvát miniszterelnök újságíróknak nyilatkozva Zágrábban.

A kormányfő arra reagálva, hogy Magyarország pénteken éjfélkor lezárta a magyar-horvát zöldhatárt, azt mondta, a kerítésépítés volna a legutolsó megoldás. „Szlovéniával értjük meg leginkább egymást, mert természetes szövetségeseink, nem ők ott a zárt világukban, akik nem látnak túl a kerítésen" – mondta Milanovic Magyarországra utalva.

Azt mondta, Németország még péntek este elítélte Magyarország intézkedését. „Ha ezt Németország mondja, amely leginkább ki van téve a migrációs nyomásnak, akkor tudni való, ki áll a jó oldalon és kik a vesztesek Budapesten és Horvátországban is" – mondta. A kormányfő Horvátországgal a jobbközép ellenzéki pártra, a Horvát Demokratikus Közösségre (HDZ) és Kolinda Grabar-Kitarovic államfőre utalt, akik azon az állásponton vannak, hogy Zágrábnak fizikai akadályt kellene felállítania a szerb-horvát határon.

A miniszterelnök szerint a magyar kormánynak vannak Horvátországban szövetségesei, akik romboló tevékenységet folytatnak. „Magyarország káoszt akart okozni Horvátországban", és azt akarta elérni, hogy kicsússzon a migránsválság kezelése a horvát kormány kezéből.

A miniszterelnök az INA horvát olajipari vállalatról is beszélt, amelynek a Mol Nyrt. az irányítási jogokat birtokló legnagyobb részvényese. Utalt arra, hogy korábban kérte Magyarországtól, szolgáltassa ki Hernádi Zsoltot, a Mol-csoport elnök-vezérigazgatóját, aki rajta van az Interpol körözési listáján.

"Nem azért adtak ki ellene elfogatóparancsot, mert magyarul beszél, hanem azért, mert megalapozott a gyanú, hogy az Európai Unió egyik tagországában, nevezetesen Horvátországban bűncselekményt követett el" - hangsúlyozta, majd hozzátette: (Hernádi) nagyon jóban van a magyar miniszterelnökkel, Orbán Viktorral.

Horvátországban a dolgok másképp működnek, az igazságszolgáltatás független, míg Magyarországon ez nem így van - mondta.

Szijjártó: Milanovic egyre frusztráltabb

A magyar külgazdasági és külügyminiszter szerint a horvát választási kampány feszültsége egyre fokozódik, és ez egyre inkább frusztrálttá teszi a horvát miniszterelnököt. Szijjártó Péter ezt a horvát kormányfő, Zoran Milanovic nyilatkozatára reagálva közölte szombaton az MTI-vel.

Horvátországban november 8-án parlamenti választások lesznek, Magyarország pedig kampánytémává vált. A hivatalban lévő szociáldemokrata kormány és annak miniszterelnöke már többször sérelmezte, hogy a magyar kormány jó kapcsolatot ápol a horvát ellenzékkel, a HDZ-vel és az államfővel, írja az MTI.

A horvát-magyar határ péntek éjféli lezárása után a horvátok Szlovéniába szállítják a menekülteket, akiket átvesznek a szlovén hatóságok. Ez volt a horvátok C-terve, amiről azonban csak informálisan egyeztettek a szlovénokkal. Magyarország pedig bejelentette, hogy határellnőrzést vezet be a szlovén határon. A szombati események bővebben itt>>>

Rovatok