Index Vakbarát Hírportál

Bevándorlásellenes, jobboldali populisták nyerték a svájci parlamenti választásokat

2015. október 18., vasárnap 20:57

A várakozásoknak megfelelően, és történetének eddigi legjobb eredményévela bevándorlásellenes Svájci Néppárt (SVP) nyerte meg Svájcban a vasárnapi parlamenti választásokat az előzetes eredmények szerint. A menedékjog jelentős szigorítását és az Európai Uniótól való távolodást követelő, jobboldali populista SVP a kétkamarás törvényhozás nagyobbik testületében, a kétszáz tagú Nemzeti Tanácsban a helyek egyharmadát szerezte meg - közölte az MTI.

Az SVP korábbi legjobb szereplése 2007-ben volt, amikor 62 képviselői helyet sikerült szereznie. Négy évvel ezelőtt 54 mandátum jutott a pártnak.

Az SVP-t alapító és az ország legbefolyásosabb és egyben legvitatottabb politikusának számító Christophe Blocher lányát, Magdalena Marullo-Blochert képviselővé választották az ország legnagyobb kantonjában, a kelet-svájci Graubündenben, amit sokan a francia szélsőjobboldali Nemzeti Frontot (FN) vezető Marine Le Pen felemelkedéséhez hasonlítanak.

A választások második helyezettje az előzetes adatok szerint - és az előrejelzéseknek megfelelően - a Svájci Szociáldemokrata Párt (SPS), amelynek célja egy mérsékelt menekültügyi reform megvalósítása és az EU-val való szorosabb együttműködés. A párt pozíciója gyengült, ugyanis az eddiginél 3-mal kevesebb, azaz 43 mandátummal kell beérnie.

A jobboldal második legerősebb pártja, a szintén a bevándorlás korlátozásáért síkra szálló Szabadelvű Demokratikus Párt (FDP) az SVP-hez hasonlóan erősítette pozícióját, és az eddiginél 5-tel több, azaz 35 képviselői helyre számíthat a parlamentben.

A Zöldek nevű párt 4, míg a Zöld Liberális Párt (GLP) 6 helyet veszített az előzetes eredmények szerint.

Hivatalos eredmények hétfőn, a korai órákban várhatóak.

Rovatok