Index Vakbarát Hírportál

Még véletlenül sem mennek egymásnak orosz és amerikai harci gépek Szíriában

2015. október 20., kedd 21:56

Egyetértési memorandumot írtak alá az amerikai és az orosz hadsereg képviselői azokról a lépésekről, amelyekkel megelőzhetők Szíriában párhuzamosan légicsapásokat végrehajtó gépek közötti véletlen konfliktusok - jelentette be a Pentagon.

Peter Cook, az amerikai védelmi tárca szóvivője szerint a dokumentum teljes szövegét Oroszország kérésére nem hozzák nyilvánosságra. Ugyanakkor elmondta, hogy az konkrét, a repülőgépek személyzete által követendő előírásokat tartalmaz, valamint földi kommunikációs kapcsolatot létesít a két fél között a légi kommunikáció összeomlása esetére. Cook szerint a protokoll a repülőgépek közötti biztonságos távolság fenntartására szólít fel, írja az MTI.

A megállapodásra azért volt szükség, mert az orosz és amerikai harci gépek már többször nagyon közel kerültek egymáshoz a szír légtérben. Az oroszok már szeptember vége óta bombázák Szíriát, illetve a hivatalos kommunikáció szerint az Iszlám Állam egységeit, de sokszor arról szólnak a hírek, hogy a szír elnök, Aszad ellenzékét érik a támadások.

Rovatok