Index Vakbarát Hírportál

Politikusokra és menekültszállásokra támadhat a német szélsőjobb

2015. október 22., csütörtök 11:04

A német rendőrség szerint újabb politikusok válhatnak szélsőjobboldali szervezetek támadásának célpontjává, miután október közepén merényletet követtek el a kölni polgármester-jelölt ellen.

A független, de az Angela Merkel kereszténydemokrata pártja (CDU) által támogatott Henriette Rekert október 17-én szúrta nyakon egy férfi, amikor a politikusnő a város piacán látogatta meg a kampánycsapatát. Reker súlyos sérüléseket szenvedett, de megműtötték és fel fog épülni.  A másnap tartott választást megnyerte, így ő lesz Köln polgármestere.

A német rendőrség most kiszivárgott jelentése szerint nem zárható ki, hogy más politikusok, és a menekültszállások üzemeltetői újabb idegengyűlölet által motivált támadások célpontjává válhatnak. A rendőrség szerint szélsőséges csoportok blokádokkal és autópályák lezárásával is megpróbálhatják megakadályozni, hogy további menekülteket fogadjon be Németország. 

A müncheni Süddeutsche Zeitung a rendőrségi jelentésből azt is idézi, hogy idén szeptemberig 461 menekültszállás elleni támadást regisztráltak. Ezek közül közel 50 esetben felgyújtották a befogadóállomást vagy tüzet okoztak a támadók. A támadások közé sorolják a menekültek elleni közvetlen támadásokat, a táborok falára festett alkotmánysértő feliratokat, a rongálást, a közösség elleni uszítást és a fenyegetéseket is.

A rendőrség 228 támadót már azonosított. 167-en a lakóhelyükhöz közeli menekültszállásokat támadták meg, 38 ember a lakóhelyétől 20 kilométeres körzeten belül követett el idegenellenes bűncselekményt.  A tettesek átlagosan 20-25 évesek, és csak ritkán cselekedtek alkoholos befolyásoltság alatt. 42 százalékuk egyedül követte el a bűncselekményt, az esetek 49 százalékában 2-5 fős csoportok támadtak. Az elfogottak több mint fele már szerepelt a bűnügyi nyilvántartásokban, kétharmadukat már korábban nyilvántartották közösség elleni uszítás miatt. 

A rendőrség a német titkosszolgálattal közösen megállapította: az elkövetők 34 százaléka összefüggésbe hozható szélsőjobboldali csoportokkal, 18 százalékuknál közvetlen bizonyíték van a szélsőséges csoportbeli tagságra. Arra utaló bizonyíték eddig nem merült fel, hogy a támadásokat szélsőséges pártok szerveznék vagy irányítanák. 

Rovatok