Index Vakbarát Hírportál

Tizennégy menekültet találtak egy hűtőkocsiban Calais-nál

2015. október 23., péntek 13:23

Tizennégy szíriai, iraki és iráni migránst, köztük három gyermeket és csecsemőt találtak pénteken egy lengyel hűtőkocsiban, az észak-franciaországi Calais közelében az autópályán, jelentette be a helyi prefektúra. A 10 és 7 éves gyerek mellett volt egy 15 hónapos csecsemő is a teherautóban.

A menekültek enyhébb szénmonoxid-mérgezést szenvedtek, kórházba szállították őket.

Augusztus végén az osztrák A4-es autópályán, Nickelsdorfnál 71 menekült holttestét találták meg egy magyar rendszámú teherautóban.

Calais kikötővárosában és környékén a friss adatok szerint 6 ezer külföldi, elsősorban kelet-afrikai, afganisztáni, iraki és szíriai él egy illegálisan felállított, de a hatóságok által megtűrt sátortáborban a város volt szeméttelepén, arra várva, hogy a La Manche-csatorna alatti alagúton áthaladó vonatokra felkapaszkodva, illetve a csatornát átszelő kompokon elbújva átjusson a túlsó partra.

A szigorú francia bevándorlási politika miatt ugyanis a migránsok között az a vélekedés terjedt el, hogy Nagy-Britannia szívesebben fogadja be a menekülteket, mint Franciaország.

Felszámolták az utolsó nagy párizsi tábort

Kiürítette pénteken a francia rendőrség azt a szanálásra ítélt párizsi gimnáziumot, ahol nyár óta több mint hétszáz migráns élt elfogadhatatlan higiéniai körülmények között. Az embereket átmeneti szállásokon helyezték el, írja az MTI.

A gimnáziumba még július 31-én költözött be néhány menekült, aztán gyorsan egyre többen lettek. A Jean Quarré gimnázium kiürítését szeptember 26-án rendelte el a bíróság.

Rovatok