Index Vakbarát Hírportál

Videón is látható az iraki túszmentő akció

2015. október 25., vasárnap 21:05

Megjelent egy videó is arról a héten végrehajtott akcióról, amelyben amerikai katonák kurd túszokat szabadítottak ki Irakban az Iszlám Állam fogságából. A kurd biztonsági tanács által kiadott felvételen látszik, ahogy az amerikai katonák folyamatos fegyverropogás közepette kimenekítik a túszokat, majd az is, ahogy átkutatják az elfogott túszejtőket.

Amerikai katonák kurd túszokat szabadítottak ki Irakban

Ahogy néhány napja írtuk, a bevetést az Iszlám Állam által megszállt, Kirkuktól nyugatra fekvő Havidzsa városában hajtották végre, és körülbelül 70 kurd túszt sikerült is kiszabadítani. Az akcióban 30 amerikai kommandós mellett kurd pesmerga erők is részt vettek, de az előzetes hírszerzési információk ellenére a túszok között egy pesmerga harcost sem találtak, őket valószínűleg időközben máshová szállították a fogvatartóik.

A bevetés során egy amerikai katona meghalt, ő volt az Egyesült Államok első iraki vesztesége az Iszlám Állam elleni harcban. Ennek ellenére Ashton Carter amerikai védelmi miniszter sikeresnek értékelte az értékes hírszerzési információval is szolgáló akciót, és további hasonló rajtaütések lehetőségéről is beszélt.

Rovatok