Index Vakbarát Hírportál

Jó hír. Az eső enyhülést hozott az orangutánoknak

2015. október 28., szerda 19:03

Az erdőtüzek által okozott szmogot enyhítő esőzés megkönnyebbülést hozott az indonéziai orangutánoknak, amelyek közül több mint ötszázat légúti megbetegedésekkel kezeltek egy rehabilitációs központban.

Reméljük, hogy az esőzés tovább tart, és a helyzet mindannyiunk számára javulni fog

- mondta a BOS nevű orangutánmentő szervezet egyik szóvivője.

A tűzből kimentett orangutánok közül sok rosszul táplált és dehidrált, és az emberektől is félnek a falusiakkal való konfliktusaik után, amelyekre akkor került sor, amikor az állatok élelem után kutattak szokásos élőhelyüktől távolra szorulva.

Tigris és elefánt is veszélyben

Az eső egyelőre nem oltotta el a hónapok óta égő tüzet, amely más ritka állatfajokat is veszélyeztet Szumátra szigetén, így például a szumátrai tigrist és a szumátrai elefántot.

A katasztrófavédelmi hatóság szerdai közlése szerint a csapadék sok tartományban javította a levegő minőségét és a látási viszonyokat.

A katasztrófa mértéke miatt világszerte címlapokra került, a füst- és ködfelhő jelenleg már a thai üdülőszigeteket és a Fülöp-szigeteket is eléri. A kormány mintegy 30 repülőgépet és több tízezer gyalogost vetett be a lángok megfékezésére, és megkezdték a hadihajók kiküldését is a leginkább sújtott régiókba, hogy felkészüljenek a nagy léptékű evakuációkra szükség esetére.

Rovatok