Index Vakbarát Hírportál

Nincs megegyezés német kormánypártok között menekültügyben

2015. november 1., vasárnap 10:25

Nem jutottak semmire a német kormánypártok a vasárnapi egyeztetésen, aminek az lett volna a célja, hogy elsimítsák a keresztényszociális CSU, a kereszténydemokrata CDU és a szociáldemokrata SPD közötti nézeteltéréseket. 

A fő konfliktus Angela Merkel kancellár és a szövetségi kormány menekültpolitikáját élesen bíráló, Orbán Viktorét viszont lelkesen támogató CSU-s Horst Seehofer bajor miniszterelnök között volt, utóbbi ugyanis 

korábban gyakorlatilag ultimátumot adott Merkelnek, hogy ha vasárnapig nem szigorodik a német menekültpolitika, akkor a CSU visszahívja minisztereit a szövetségi kormányból. 

Vagyis a keresztényszociálisok gyakorlatilag szakítanak a CDU-val. Hans-Peter Uhl, a CSU vezető belügyi szakpolitikusa pedig azt mondta a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitungnak , hogy "ha Merkel nem zárja le a határt, nem marad kancellár".

Seehofer és Merkel szombat este már öt órán keresztül, éjfélig tárgyalt, amiről csak az derült ki, hogy a vita konstruktív és tárgyilagos volt.  Vasárnap délelőtt Sigmar Gabriel alkancellárral, a CDU/CSU pártszövetséggel kormányzó szociáldemokrata párt (SPD) elnökével folytatták az egyeztetést.

Vasárnap viszont csak arról sikerült megállapodni, hogy csütörtökön tárgyalnak majd tovább, vagyis arról talán sikerült lebeszélni a CSU-t, hogy most azonnal kilépjenek a kormányból és a pártszövetségből.

Seehoferék azt szerették volna, ha tranzit zónákat alakítanak ki a német hatóságok az osztrák-német határ mentén,

ahol a bevándorlókat ellenőriznék, és ahol azok megvárhatnák azt, hogy megkapják-e a menekült státuszt vagy deportálják őket. Erről viszont az SPD-sek hallani sem akartak, mert ez szerintük ahhoz lenne hasonló, ha egy csomó börtönt nyitnának a határon, ami nagyon drága lenne és valószínűleg a bíróságokon sem lehetne őket megvédeni. Sigmar Gabriel pártja ehelyett a már most meglévő befogadóközpontokba szórná szét a menekülteket Németország-szerte. 

A tárgyalások után a német kormány szóvivője

visszautasította azt az értesülést, hogy  Angela Merkel a határ lezárásával fenyegetett a múlt vasárnapi brüsszeli csúcstalálkozón. 

A Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung beszámolójával szemben a szóvivő szerint a kancellár csak világossá tette a többi állam-, illetve kormányfő előtt, hogy tovább emelkedhet a berlini vezetésre nehezedő nyomás, ha az uniós partnerek nem működnek közre a válság megoldásában, vagyis csak a közös cselekvés fontosságára hívta fel a többiek figyelmét.

Rovatok