Index Vakbarát Hírportál

A bukaresti tűzvész harmincöt sérültje életveszélyben van

2015. november 1., vasárnap 18:55

Harmincra emelkedett a péntek esti bukaresti tűzvész áldozatainak száma, miután három súlyosan megégett nő belehalt sérüléseibe, további legalább harmincötnek pedig továbbra is válságos az állapota, írja az MTI.

Bukarestben több mint tízezer ember vett részt vasárnap azon a felvonuláson, amit az áldozatok emlékére szervezett egy Facebook-csoport. Az Egyetem téren összegyűlt emberek virágokkal és gyertyákkal vonultak a tűzvész helyszínére, hogy kifejezzék együttérzésüket.

Péntek este tűz ütött ki bukaresti Colectiv klubban, ahol több százan voltak egy rockkoncerten. A pillanatok alatt lángba borult teremből az egyetlen használható kijáraton keresztül, egymást taposva próbáltak kimenekülni az emberek: huszonhatan a helyszínen meghaltak, százötven embert égési sérülésekkel és füstmérgezéssel vittek kórházba.

Az igazságügyi orvostani intézetnek időközben sikerült valamennyi áldozatot azonosítania, az egyik sérültet viszont továbbra sem ismerik. Csaknem harminc, kórházban kezelt súlyos sérültnek csak

valószínűsített személyazonossága van,

mert sérüléseik és az arcukat takaró kötszerek nem teszik lehetővé, hogy az ügyészek hivatalosan is megállapítsák kilétüket.

A sérülteket több mint tíz bukaresti kórházban ápolják. Állapotukról Nicolae Banicioiu egészségügyi miniszter vasárnap reggel azt mondta, hogy 80-90-re tehető a súlyos sérültek száma.

A halálos áldozatok között van a péntek este fellépő Goodbye to Gravity nevű együttes két gitárosa, énekesük, Andrei Galut, a 2008-as román Megasztár győztese, az együttes dobosa és basszusgitárosa pedig válságos állapotban fekszik a kórházban.

A súlyos sérültek között négy 15-16 éves is van, egyikük életveszélyes állapotban. A péntek esti tűzvészben meghalt a klub egyik, öt kiskorú gyereket egyedül nevelő takarítónője is, akit kolléganői szerint a szórakozóhely tulajdonosai feketén foglalkoztattak 100 lejes (7000 forintos) napidíjért.

A Digi 24 hírtelevízió által vasárnap bemutatott iratok szerint a Colectiv klub tulajdonosai egy 80 ülőhellyel rendelkező terem működtetésére kaptak egy évvel ezelőtt engedélyt a kerületi polgármesteri hivataltól. A törvény értelmében csak a 100 főnél nagyobb befogadóképességű vendéglátóhelyeknek kell külön tűzrendészeti engedélyt kérniük. A Colectiv klubban rendszeresen tartottak olyan koncerteket, amelyeken több százan vettek részt.

A zarándokhellyé vált klub épülete előtt mécsesek ezrei égnek, sok száz önkéntes véradó szombaton órákig állt sorban a vérközpontok előtt. A kormány szombaton háromnapos nemzeti gyászt rendelt el.

Rovatok