Index Vakbarát Hírportál

Aliyev hatalmon marad Azerbajdzsánban

2015. november 2., hétfő 06:32

Mint várható volt, elsöprő győzelmet aratott az Azerbajdzsánban vasárnap tartott parlamenti választásokon a tizenkét éve hatalmon lévő Ilham Aliyev elnök pártja, a kormányzó Új Azerbajdzsán Párt, írja az MTI.

A választási bizottság hétfőre virradóra a szavazatok 91 százalékának megszámlálása után jelentette be, hogy az Új Azerbajdzsán Párt legalább 69 mandátumot mondhat magáénak a 125 parlamenti helyből. A választáson összesen 780 jelölt indult.

Az ország 5,9 millió választópolgárát várták az urnákhoz, a választási bizottság szerint 55,7 százalékos volt a részvétel. Az eredményt senki sem tartja meglepőnek, mivel Aliyev 2003-as hatalomra kerülése óta mindig az ő pártja nyert, amúgy azóta egyetlen választást sem ismertek el demokratikusnak a nemzetközi megfigyelők.

Ezzel összefüggésben maradtak távol a mostani választásoktól az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelői. Állításuk szerint a hatóságok nem biztosították számukra az akadálytalan munkavégzést, és korlátozni akarták tevékenységüket.

Az azerbajdzsáni ellenzéki pártok is bojkottálták a szavazást. A Müsavat (Egyenlőség) pártszövetség, a Demokratikus Erők Nemzeti Tanácsa és az Azerbajdzsáni Demokrata Párt ugyanis látszatválasztásnak nevezte a voksolást.

Isa Gambar, a Musavat vezetője az AFP-nek elmondta, hogy Aliyev pártjának győzelme „le volt zsírozva”, hiszen szerinte mindent elkövettek, hogy ne indulhassanak a kampányban erős jelöltek. A legutóbbi, 2010-es választásokon Aliyev pártja 70 helyet szerzett a törvényhozásban, és egy kivétellel a többi mandátumot is az elnökhöz lojális "független" jelöltek nyerték el.

Rovatok